Poražavajuće: Svaki četvrti uzorak vode u školama mikrobiološki neispravan

Fena
Poražavajuće: Svaki četvrti uzorak vode u školama mikrobiološki neispravan

Svaki četvrti uzorak vode u školama u Zeničko-dobojskom kantonu mikrobiološki je nezadovoljavajući, što su poražavajući rezultati analiza, saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Katastrofalni rezultati: U vodi 138 bh. općina pronađen kancerogeni herbicid

Nedovoljna zdravstvena ispravnost vode i neadekvatni sanitarni uvjeti povezani su posredno ili neposredno s oko 80 posto bolesti, navedeno je također u saopćenju. 

Institut i njegova služba za zdravstvenu ekologiju i higijenu svake godine obilježavaju Međunarodni dan voda. Ove godine su to učinili održavanjem seminara o temi “Zdravstveni rizici dvojnog napajanja kućnih vodovodnih instalacija”.

Nermin Rondić iz Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu je na tom skupu iznio zabrinjavajuće podatke na osnovu analiza koje su proteklih godina proveli stručnjaci i laboratorija ovog instituta u vezi s vodnim objektima, ali i ispravnošću vode u školskim, javnim objektima te domaćinstvima, posebno u ruralnim sredinama, na području Zeničko-dobojskog kantona.

Institut od 1997. godine provodi i evidentira stanje na osnovu mikrobioloških i fiziko-hemijskih analiza vode u općinama Kantona. Dok je krajem 90-tih godina rađeno svega šestotinjak analiza godišnje, u posljednjoj deceniji je urađeno oko 5.000 na godišnjem nivou.

"Ono što zabrinjava jeste da bakteriološke analize iz godine u godinu pokazuju sve lošije stanje, pa je u posljednje dvije godine, gotovo svaki četvrti ispitani uzorak bio bakteriološki neispravan. I sa stanovišta hemijskih analiza, svaka deseta je pokazala da je voda neispravna", kazao je Rondić.

Još je katastrofalnije stanje u vezi s vodom za piće iz lokalnih vodnih objekata. Prema podacima o vodi iz deset od dvanaest općina (nije bilo analiza za Doboj Jug i Žepče), od ukupno 574 uzorka, njih 491 ili 85,5 posto je pokazalo da voda ne udovoljava standardima po mikrobiološkoj, a 154 ili 26, 8 posto po hemijskoj analizi. 

U Zeničko-dobojskom kantonu je u 2018. godini svaki četvrti školski objekat imao mikrobiološki nezadovoljavajuću vodu, a svaki peti uzorak iz školskih objekata "pao" je na hemijskoj analizi.

Da je trend negativan pokazuju uporedni podaci mikrobiološke ispravnosti vode za piće iz lokalnih vodnih objekata u posljednje tri godine, gdje se broj neispravnih uzoraka, s nepunih 75 u 2016., povećao na 85,5 posto u 2018. godini, a  u školskim objektima, sa 35,4 na 41,4 posto.

Rezultati svih analiza dostavljeni su nadležnima na daljnje postupanje. U slučajevima gdje su rezultati predstavljali direktnu prijetnju po zdravlje, od nadležnih se zahtijeva hitno postupanje.

"Da bi se popravila postojeća sanitarno-higijenska situacija i nesigurna epidemiološka sitaucija te eliminisali faktori koji neprestano prijete da ugroze zdravlje stanovništva, potrebno je poboljšati nadzor nad zdravstvenom ispravnošću vode iz lokalnih vodnih objekata, hitnu sanaciju lokalnih vodnih objekata i lokalnih objekata za uklanjanje i dispoziciju tečnih otpadnih materija, preferirajući izgradnju septičkih jama te regulisati područja sanitarnih zona oko vodozahvata gradskih vodovoda i sanaciju ovih područja po zakonskim propisima", ističe Rondić.

Neophodno je također instalirati adekvatnu aparaturu za kontinuiranu dezinfekciju vode u lokalnim vodnim objektima, redovno pratiti njen kvalitet, sanirati glavne gradske deponije, kao i nelegalna smetljišta i nakupine otpadaka, ali i bolje educirati stanovništvo koje upravlja lokalnim vodnim objektima o mogućim zdravstvenim posljedicama zdravstveno neispravne vode za piće.

Bolesti koje se prenose vodom rastući su javno-zdravstveni problem koji je na žalost potcijenjen. Podaci iz izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO / WHO - World health organisation) pokazuju da svake godine 502.000 ljudi umre od vodom prenosivih bolesti koje su uzrokovane lošim sanitarnim uslovima i korištenjem zagađene vode.

“Sigurna voda” je skraćenica za zdravstveno ispravnu vodu za piće koja je dostupna na mjestima života i rada stanovništva i koja je zaštićena od naknadne kontaminacije, saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije