Popis stanovništva u BiH počinje 1. aprila 2013.

Radiosarajevo.ba
Popis stanovništva u BiH počinje 1. aprila 2013.


Dom naroda Parlamenta BiH danas je podržao Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. Prema ovom zakonu, popis će se provesti od 1. do 15. aprila 2013. godine, a prema stanju na dan 31. marta 2013. godine u 24.00 sata (ponoć), što se smatra referentnim datumom popisa.

Prijedlog zakona koji je danas usvojio Dom naroda ne sadrži famozni član 48. koji je i u prošlom sazivu državnog parlamenta bio „kamen spoticanja“. Taj član je, nakon što su politički lideri šest stranaka krajem prošle godine postigli dogovor, izbrisan. 

Zašto smo čekali?

Ovim članom, kojem su se protivili srpski delegati, bilo je definisano kako će "primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH, sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Delegat Mladen Ivanić je kazao da mu je drago da je došlo do postizanja dogovora te što će BiH konačno dobiti popis, te uputio otvoreno i iskreno pitanje:

„Ali duboko u sebi se pitam, zašto smo mi to uradili tek sada i šta je to krupno promijenjeno u ovom periodu zbog čega je, eto, imalo smisla dvije godine izgubiti vrijeme i biti, ne sjećam se uz koju zemlju, jedina zemlja u svijetu koja  nije imala popis“.


Tihić: Zakon smo mogli usvojiti još u vrijeme prudskog procesa

Sa druge strane, poručio je predsjednik SDA Sulejman Tihić, kako je, što se tiče njega i SDA, zakon mogao biti usvojen još u vrijeme kad smo imali takozvani prudski proces. Nažalost, u BiH sva pitanja pa i ovo služi često puta za razna politiziranja, dodao je Tihić, inače i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

I Tihić se osvrnuo na član 48; nije objasnio zbog čega se dogovor nije ranije mogao postići, ali zato jeste pojasnio zašto je SDA ovaj put glasala 'za':

„Mi smo prihvatili ovaj amandman zbog toga što smo često puta kritikovani, mada će i ovo vjerovatno biti prilika mnogima da kritikuju nas koji budemo glasali za“, kazao je Tihić.

Etnička zastupljenost

On je pojasnio kako se pitanje etničke zastupljenosti u institucijama entiteta i države rješava drugim pravnim aktima, ustavima entiteta, Ustavom BiH i odgovarajućim zakonima: „može i izbornim zakonom, ali nigdje nije riješeno zakonom o popisu stanovništva“.

„Taj zakon može biti samo osnova za osiguranje etničke zastupljenosti, a ustavi entiteta i BiH kažu da do daljnjega, kad je u pitanju etnička zastupljenost, primjenjuju rezultati popisa stanovništva iz '91. godine“, kazao je Tihić.

S obzirom na to da je Dom naroda ovaj zakon usvojio u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom bit će potrebno obaviti usaglašavanje između domova. Predstavnički dom državnog parlamenta prijedlog ovog zakona je usvojio u prošlom sazivu, javila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije