Ponovo se oglasio HNS BiH, ovo je njihova poruka predstavnicima Bošnjaka

Radiosarajevo.ba
Ponovo se oglasio HNS BiH, ovo je njihova poruka predstavnicima Bošnjaka
Foto: Fena / Dragan Čović

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine komentarišući političke okolnosti u zemlji poručio da su ključne pozicije vlasti u rukama Bošnjaka.

Ukazali su na to da će nakon što početkom sljedeće sedmice preuzme predsjedavanje Zastupničkim domom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić biti u situaciji da njemu pristižu prijedlozi i odluke o zakonima jer istovremeno obnaša funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dodavši:

"Kontroverzna najava izazvala je val zabrinutosti o nepoštivanju temeljnih principa podjele vlasti i očekivanog kolapsa ravnoteže u ionako delikatnom i presudnom razdoblju za budućnost Bosne i Hercegovine."

Hrvatski narodni sabor se pozvao na "stav stručnjaka" prema kojima je riječ o opasnom presedanu jer, kako su naveli, apelira na činjenicu da su temeljni principi odvojene nadležnosti time narušeni, te da se Bosna i Hercegovina nalazi na neistraženom teritoriju koji može nanijeti novi sloj unutrašnjih problema na već postojeće konflikte u stavovima o brojnim problemima s kojima smo suočeni.

"Indeks o vladavini zakona, sredstvo za sustavni monitoring i analizu stanja u državama, ističe da je najveći problem Bosne i Hercegovine zlouporaba moći, što je trenutni slučaj, objašnjavajući i to da smo pali za jedno mjesto na ljestvici u usporedbi s prethodnom godinom", naglasili su.

Kao kontroverznim cu ocijenili to što predstavnici Bošnjaka ne vide u tome problem, te, kako su poručili, otvoreno podržavaju narušavanje demokratskih načela i ustroja države, nastavljajući svoju političku strategiju monopolizacije i vlastitih interesa.

"Tobože domoljubna i dobronamjerna politika Sarajeva o brizi za državu i nepostojanje spora o ravnopravnom političkom zastupanju upravo su javno osporeni činjenicom da Predsjedatelj Vijeća ministara, Doma naroda i Zastupničkog doma pripadaju bošnjačkim političkim predstavnicima kojima je diskriminacija samo druga riječ za političku strategiju. Novi razvoji doprinose već postojećoj neravnopravnosti u sklopu Predsjedništva Bosne i Hercegovine gdje, pored predstavnika srpskog naroda, funkciju obnašaju i dva bošnjačka člana, time izostavljajući interese hrvatskog naroda", smatraju u Hrvatskom narodnom saboru Bosne i Hercegovine.

Tvrde da su čelne državne pozicije u rukama bošnjačkih političkih predstavnika za koje su naveli da im jednakopravnosti i jednako zastupanje nisu prioritet, "iako bez tih ključnih elemenata ne postoji stabilna europska Bosna i Hercegovina koja može napredovati ka članstvu u Europskoj uniji".

"Budući da isti predstavnici ne mare za činjenicu da 76,6 posto građana podupire članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, može se zaključiti da ne mare za mišljenje stanovnika koje ne zastupaju odstupanjem od koraka ka unutarnjoj stabilizaciji kao preduvjeta za napredak prema prosperitetu i razvoju", zaključili su iz Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije