Poništena odluka: Počasna garda OS BiH ne može na proslavu Dana RS-a

Radiosarajevo.ba
Poništena odluka: Počasna garda OS BiH ne može na proslavu Dana RS-a
/ Foto: OS BiH/Ilustracija
Ministarstvo odbrane BiH danas je izmjenilo odluku kojom je odobreno slanje Počasne jedinice Oružanih snaga BiH na obilježavanje dana RS u Banja Luci, potvrđeno je iz Ministarstva.

Naime, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uputio zahtjev Ministarstvu odbrane da na obilježavanju dana RS uputi Počasnu jedinicu Oružanih snaga BiH, što je i odobreno, no danas je stigla drugačija odluka.

NATO štab u Sarajevu podržao je Ministarstvo odbrane BiH da nađe rješenje u situaciji kada je u pitanju odavanje počasti 08. januara palim borcima i civilnim žrtvama rata RS.

"Pored toga, Ministarstvo odbrane BiH je, u svojoj odluci o odobrenju učešća Vojnog orkestra OS BiH u ceremonijalnim aktivnostima 09. januara, razmatralo i činjenicu da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zatražio i angažovanje Počasne jedinice, u čijem sastavu je i Vojni orkestar, za aktivnosti u kojima će on biti prisutan.

Ministarstvo odbrane BiH je u pogledu izvršenja zahtjeva Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, zatražilo da Predsjedništvo BiH donese konačnu odluku u kontekstu dobivenog pisma NATO štaba u Sarajevu, prema kojoj bi se bilo kakvo angažovanje OS BiH 09. januara smatralo kršenjem odredbi Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma", stoji u saopćenju Ministarstva.

Dakle  odobreno je slanje Počasne garde u Banja Luku samo 8. januara, ali ne i 9. januara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije