Pomoćnik generalnog sekretara UN-a: "Jedino ako se prihvati prošlost, može da se postigne mir"

2
Radiosarajevo.ba
Pomoćnik generalnog sekretara UN-a: "Jedino ako se prihvati prošlost, može da se postigne mir"
Foto: Printscreen / Miroslav Jenča

Prvi govornik, pomoćnik generalnog sekretara za Evropu, centralnu Aziju i Ameriku Miroslav Jenča u obratio se na večerašnjoj hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Jenča je rekao kako je UN-ov, Odjel za politička i mirovna pitanja također je pozvan da izvijesti Vijeće sigurnosti o dešavanjima u BiH.

"Od tada smo zapazili kako pozitivne tako i zabrinjavajuće stvari", rekao je Jenča.

Proljetna noć u Sarajevu: Građani šetaju, grad krcat

Proljetna noć u Sarajevu: Građani šetaju, grad krcat

U govoru se osvrnuo na odluku Evropskog vijeću da otvori pristupne pregovore sa BiH, dodavši kako u političkom rukovodstvu postoji konsenzus da su evropske integracije najbolji put za stabilnu i prosperitetnu zemlju.

"Istovremeno, posljednjih mjeseci bili smo svjedoci radnji i izjava koje su u suprotnosti sa gore navedenim pozitivnim pomacima”, rekao je Jenča.

Jenča je spomenuo zapažanja specijalnih savjetnika generalnog sekretara za prevenciju genocida, koji su boravili u službenim posjetama BiH i regionu proteklih godina, piše Glas Amerike.

Primijetili su, kako je rekao, prijetnje secesionizmom, govor mržnje, poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca koje su osudili domaći i međunarodni sudovi.

"Sve to može ostaviti dugotrajne posljedice na državu. Jedino ako se prihvati prošlost, može da se postigne mir", istakao je Jenča.

Jenča je podsjetio na činjenicu da su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde utvrdili su da su u Srebrenici i okolini u julu 1995. godine počinjena djela genocida nad muslimanima BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije