Vrhovni sud Federacije povećao kaznu Hasanu Deliću: Evo na koliko godina

0
FENA
Vrhovni sud Federacije povećao kaznu Hasanu Deliću: Evo na koliko godina
Fena / Tužilaštvo BiH

Vrhovni sud Federacije uvažio je žalbu Tužilaštva i povećao na pet i po godina kaznu zatvora Hasanu Deliću, koji je prvostepenom presudom proglašen krivim zbog ratnog zločina počinjenog 1993. nad civilnim stanovništvom u Drežnici kod Mostara.

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije je žalbu branioca optuženog odbilo kao neosnovanu, dok je žalbu kantonalne tužiteljice uvažilo te preinačilo odluku kojom je Deliću kaznu povećao na pet i po godina zatvora.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Druženje za pamćenje: Emina Jahović i Lepa Brena u opuštenom izdanju

Druženje za pamćenje: Emina Jahović i Lepa Brena u opuštenom izdanju

"Iz iskaza svjedoka optužbe proizilazi da su u crkvu u Donjoj Drežnici dovedeni i zatočeni krajem septembra mjeseca, tačnije dana 30. septembra 1993. godine, kako se većina svjedoka u svom iskazu izjasnila, te da su po zatočenju prvih nekoliko dana u večernjim satima bili premlaćivani i zlostavljani, a prema iskazu svjedoka pod pseudonimom B, zlostavljanje njega i njegovog brata izvršeno je nakon nekoliko večeri od njihovog zatočenja" navedeno je u presudi Vrhovnog suda u koju su novinari Detektora imali uvid.

Po ocjeni ovog suda, "prvostepeni sud je potpuno i pravilno cijenio sve izvedene dokaze i na takvoj osnovi zasnovao svoje činjenične i pravne zaključke".

Delić je prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Mostaru od 28. oktobra 2022. proglašen krivim i osuđen na četiri godine zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, prema Krivičnom zakonu Socijalističke Federativne Repubike Jugoslavije (SFRJ).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije