Pomoći ćemo bh. poljoprivrednicima da uđu u Evropu

Radiosarajevo.ba
Pomoći ćemo bh. poljoprivrednicima da uđu u Evropu
Ambasada Italije pomoći će bh. poljoprivrednicima da uđu u Evropu s njihovim proizvodima te će pospješiti nova ulaganja u poljoprivredni sektor, poručili su danas iz ove ambasade.

Odlični rezultati projekta dokazuju kako usklađivanje s evropskim standardima može otvoriti nove mogućnosti za ekonomski razvoj, u korist bh. građana i poduzeća, omogućavajući izlazak na evropsko tržište i pospješujući nova ulaganja u zemlju, odnosno u njen poljoprivredni sektor.

"Predvodeći ovaj projekt, Italija je još jednom uz BiH, svjesni da samo evropska perspektiva može ponuditi stabilnu i prosperitetnu budućnost zemlji i njenim ljudima”, izjavio je otpravnik poslova Alberto Comito, na konferenciji za štampu na kojoj su predstavljeni rezultati twinning projekta u fitosanitarnom sektoru, koji je finansirala Evropska unija, a kojim upravljaju italijansko Ministarstvo poljoprivrednih, prehrambenih i šumskih politika i poljska Inspekcijska služba za zdravlje biljaka i sjemena, u saradnji s italijanskim Informestom (Agencija za razvoj i međunarodnu ekonomsku saradnju) i poljskim Institutom za hortikulturu.

Projekt, finansiran IPA fondovima, sa 1.500.000 eura, i u trajanju od dvije godine, ima za cilj pomoći nadležnim bosanskohercegovačkim vlastima, na državnom i entitetskom nivou, u razvijanju pravnog okvira i inspekcijskih kapaciteta u fitosanitarnom domenu, kao i u komercijalizaciji bosanskohercegovačkih poljoprivrednih proizvoda, u skladu sa sektorskim, evropskim standardima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije