Stranke u Visokom obećale fer i korektne izbore

N. K.
Stranke u Visokom obećale fer i korektne izbore
U Maloj sali Općine Visoko danas je upriličeno potpisivanje OSCE-ovog Sporazuma o poštivanju izbornog etičkog kodeksa.

U prisustvu šefa Misije OSCE-a u BiH ambasadora Jonathana Moorea i predstavnika političkih subjekata koji na prostoru općine Visoko učestvuju na predstojećim Lokalnim izborima, upriličeno je potpisivanje dokumenta koji je jedan svojevrstan garant fer i korektnoj predizbornoj kampanji u Visokom.

“Lokalni izbori su jedan od najvažnijih elemenata funkcionalne demokratije. Ove godine naša Misija organizirala je regionalne i lokalne sastanke i radionice s lokalnim partnerima, da bi pružila podršku organizaciji aktivnosti koje će osigurati mirniju i tolerantniju izbornu kampanju. Na osnovu preporuka s ovih sastanaka, Misija OSCE-a radi s lokalnim partnerima u određenom broju općine, u koje spada i Općina Visoko, na dogovaranju i potpisivanju Izbornog etičkog kodeksa”, rekao je za Radiosarajevo.ba ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH.

Ovaj sporazum potpisalo je, ovom prilikom, jedanaest političkih subjekata s područja općine Visoko, tačnije svi subjekti koji su registrirani u Visokom na predstojećim Lokalnim izborima 2016.

Ovo prilikom razgovarali smo i s kandidatima političkih subjekata koji su na predstojećim Lokalnim izborima kandidirani za mjesto načelnika Općine Visoko.

“Ponosni smo na ovaj dokument, ali moramo biti svjesni da ovaj dokument nema posljedica i da se svodi na našu dobru volju, te se SDA raduje potpisivanju ovog sporazuma i podržavamo ga u potpunosti. Ipak, moram kazati da se u toku potpisivanja ovog dokumenta krše član 8. i član 11. se krši od određenih potpisnika ovog sporazuma”, kazao je ovom prilikom Halim Zukić, kandidat SDA za mjesto načelnika Općine Visoko.

“Moram istaći da se trenutno u općini Visoko rade neke stvari koje nisu dobre, te pojedini kandidati za mjesto načelnika uveliko koriste svoju poziciju iako bi se trebali baviti konkretnim planovima za bolji život naših građana”, rekao nam je ovom prilikom Ermin Dlakić, SDP-ov kandidat za načelnika Općine Visoko.

Kako su naglasili iz OSCE-ove Misije u BiH, ovaj Sporazum nije zakon, niti pravilo, ali mediji, građani, Općinska izborna komisija i brojni drugi subjekti koji participiraju u predstojećim Lokalnim izborima imaju pravo da kontroliraju provedbu ovog sporazuma.

U nastavku pogledajte kraću fotogaleriju s fotografijama koje smo načinili danas tokom potpisivanja Sporazuma o poštivanju etičkog kodeksa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije