Politička 2018. godina: Realni problemi građana u sjeni izbornog cirkusa

Erdin Halimić
Politička 2018. godina: Realni problemi građana u sjeni izbornog cirkusa
Foto: RSA / Politička 2018. godina

Političku godinu iza nas, nažalost, obilježili su izbori, kao i sve što tradicionalno ide uz njih u našem demokratskom društvu. Prije svega je to ratnohuškačka predizborna kampanja, nefunkcionalnost vlasti, masovno stranačko predizborno “uhljebljavanje” podobnih.

CIK BiH: Prvi rezultati za Parlament FBiH

BH blok: Odgovorna politika najbolji put za bolji život svakog čovjeka

Jedino, možda, dobro što je izrodio prošlogodišnji izborni ciklus je tzv. Bh. blok. Odgovor na pitanje zašto možda, leži u činjenici da nam još uvijek predstoji da vidimo koje će posljedice za BiH i njeno stanovništvo imati ova koalicija lijevo orijentiranih stranaka (Demokratska fronta, Socijaldemokratska partija, Naša stranka).


Pravo na dozu sumnje nam daje i činjenica da su se ove tri političke opcije itekako sukobljavale tokom predizbornih mjeseci i jedna drugu optuživale za sve i svašta. Dok je svaki lijevo orijentirani građani ove zemlje od njih očekivao predizborno jedinstvo, što bi vjerojatno imalo puno više efekta i prouzročilo bi puno bolji izborni rezultat.

Izbori 2018 - Članovi Predsjedništva BiH novi, stavovi stari

Kad je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH ne može se reći da je bilo previše iznenađenja. Na pozicije izabrani su Milorad Dodik (SNSD), Šefik Džaferović (SDA) i Željko Komšić (DF). Koliko su analitičari bili upravu najavljujući disfunkcionalan najviši državni organ pokazuje i epizoda sa zastavom Republike Srpske koja je obilježila početak mandata ovog saziva državnog Predsjedništva.

Bez dogovora o izmjenama Izbornog zakona: BiH jedan od prioriteta za Brisel

Godina iza nas, a najvjerovatnije i ova ispred, obilježena je pričom o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. A u tom smislu na početku ove godine veliku ulogu odigrat će Ustavni sud BiH od kojeg se očekuju dvije veoma bitne odluke. Prva je po apelaciji Borjane Krišto, a druga se odnosi na uputstvo centralne izborne komisije o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH.

Zvizdić: BiH skinuta sa "sive liste" tijela za borbu protiv pranja novca

Da nije sve tako crno u godini iza nas, svjedoči i uspjeh bh. institucija kad je riječ o skidanju nađe države sa “sive liste” Međudržavnog tijela za borbu protiv pranja novca (FATF). Vijeće ministara BiH na čelu s Denisom Zvizdićem (SDA) uspjelo je otkloniti probleme s kojima se susreću privredni subjekti, posebno u platnom prometu između banaka u BiH i banaka u inozemstvu te sve probleme s kojima se naši građani susreću prilikom bilo kakvih finansijskih transakcija s inozemstvom.

Historijski dan: BiH konačno predala odgovore na Upitnik EK

Neizostavno je spomenuti i da je Bosna i Hercegovina u 2018. godini predala odgovore na Upitnik Evropske komisije. Ali ovdje treba napomenuti da je institucijama trebalo više od godinu dana da pripreme odgovore, dok je prosjek zemalja u regionu bio oko tri mjeseca. Također bitno je naglasiti da BiH dobila i dodatni set pitanja iz EK, a proces odgovaranja stao je, a sve zbog predizbornih, ali i postizbornih previranja u našoj zemlji.

Ispovijesti mladih koji odlaze: Nikada se ne bih vratila u BiH

Godina iza nas, kao i prethodne obilježene su iseljavanjem stanovništva iz BiH. Jedan je to od gorućih problema našeg društva o kojem se mnogo priča, ali malo šta poduzima da bi se ono zaustavilo. Sve političke stranke u BiH složne su u tome kako ova vrsta migracija predstavlja demografski problem za našu zemlju, ali konkretni koraci nisu poduzeti.

Gordana Tadić preuzima dužnost glavnog tužioca BiH

Pošto je poznato da je u BiH sve pitanje politike, tako i sektor pravosuđa nije mogao proći neopaženo. Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH nije uspjelo ni u 2018. izabrati novog glavnog državnog tužioca. Više od dvije godine na čelu ove pravosudne institucije nalazi se Gordana Tadić u svojstvu vršiteljice dužnosti glavne državne tužiteljice.

Usvojena Deklaracija o položaju Hrvata u BiH

I susjedi su se nastavili baviti politikom u BiH, pa stalno miješanje Hrvatske u unutrašnju politiku naše države, a sve je kulminiralo usvajanjem u hrvatskom Saboru Deklaracije o položaju Hrvata u BiH.

Naoružavanje policije: MUP RS-a nabavlja novih 2.500 automatskih pušaka

Bosanskohercegovački političari uspjeli su u 2018. godini privući i pažnju svjetskih medija. List Guardian je početkom 2018. godine objavio članak u kojem navodi kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a kupilo 2.500 automatskih puški. Ovakav potez britanski medij smatra zabrinjavajućim zbog evidentnog utjecaja Rusije na manji bh. entitet.

Sve veći broj migranata stiže u BiH: Izgladnjeli lutaju minskim poljima

Migrantska kriza je definitivno obilježila godinu iza nas. Svakodnevno možemo vidjeti tekstove u medijima diljem svijeta koji upozoravaju na ovu pojavu, kao i na loše uslove u kojima borave izbjeglice ili bolje reći ekonomski migranti. Evropa je pokušala pomoći našoj državi, ali kao što to obično biva pomoć je se izgubila u “tamnim” hodnicima različitih nivoa vlasti u kojima se najčešće čuje rečenica “nismo mi nadležni za to”.

SAD uveo sankcije Dodiku: Zabranjen mu ulazak u državu, zamrznuta i imovina
Špirić o optužbama za korupciju: Kunem se pred Bogom i narodom da lažu

Govoreći o međunarodnoj zajednici u BiH, najbitniji politički događaj iza nas je svakako stavljanje bh. političara na sankcionu listu Sjedinjenih Američkih Država. Tadašnji predsjednik RS, a današnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik dospio je na ovu listu zajedno sa svojim staranačkim kolegom Nikolom Špirićem.

John Sullivan u Sarajevu: SAD će se suprotstaviti secesiji i trećem entitetu

Za kraj, možda i najbitnija poruka svima u BiH jeste ujedno i rečenica koju smo najčešće u protekloj godini slušali od predstavnika međunarodne zajednice. “Vrijeme je da bh. političari preuzmu odgovornost”, te “vrijeme međunarodnih intervencija je nepovratno iza nas”. U tom kontekstu jedinu utješnu poruku poslao je zamjenik državnog sekretara SAD-a John J. Sullivan, koji je u Sarajevu izgovorio jednu vrlo bitnu rečenicu, a to je “SAD, EU i drugi partneri će se boriti protiv ljudi koji podrivaju napredak BiH, secesija i treći entitet nije u skladu s Dejtonom i to je nešto čemu će se SAD, EU i partneri snažno suprostaviti”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije