Sve veći broj migranata stiže u BiH: Izgladnjeli lutaju minskim poljima

E. H.
Sve veći broj migranata stiže u BiH: Izgladnjeli lutaju minskim poljima
Broj ilegalnih migranata u Bosni i Hercegovini, koji dezorijentirani i iscrpljeni lutaju Balkanom, posljednjih mjeseci drastično je povećan i pojedinim dijelovima naše zemlje prijeti migrantska kriza.

Prema podacima Granične policije Bosne i Hercegovine, u odnosu na 2016. godinu, broj ilegalnih migranata koji su pokušali ući u BiH tokom prošle godine povećan je za sedam puta, što je itekako povećalo obim posla policijskih službenika na granicama.

"Granična policija BiH u 2017. godini evidentirala je značajno povećanje broja ilegalnih migranata. Od 1. januara do 31. decembra 2017. godine, u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrivena su 753 državljanina zemalja visokog migracijskog rizika dok ih je, za primjer, u 2016. godine otkriveno manje od 100. Navedenom broju dodajemo i najmanje 130 osoba koje su spriječene da uđu u BiH, te dolazimo do pozamašne brojke od preko 880 ilegalnih migranata unutar BiH i na granicama", kazao je za Radiosarajevo.ba direktor GP BiH Zoran Galić.

zoran_galic_gpbih.jpg - undefined

Zoran Galić

Najviše migranata dolazi preko Crne Gore, a njihov broj u BiH značajno povećan

On je dodao i kako je najviše migranata otkriveno u posljednja tri mjeseca 2017. godine, te da su to najčešće bili punoljetni muškarci. Posebno je dolazak ilegalnih migranata registriran iz pravca Crne Gore, u kojoj se nalazi veliki broj tražitelja azila.

"U najvećem broju slučajeva otkriveni su migranti iz Pakistana (124), Alžira (125), Afganistana (85) Turske (64), Libije (56), Sirije (62), te iz Maroka, Irana, Albanije i Kosova. Oni teritorij BiH pokušavaju iskoristiti kao tranzitno područje za prelazak u zemlje Europske unije, zbog čega smo morali angažirati veliki broj policijskih službenika i opreme na samoj graničnoj liniji, kako bismo se izborili s ovim problemom", istaknuo je Galić.

Prema podacima GP BiH, ilegalni migranti najčešće se kreću pješke zaobilazeći granične prijelaze, a manji broj njih otkrivan je u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila ili u čamcima prilikom prelaska preko Drine. Na kraju, najveći broj pokušaja ilegalnog izlazaka iz BiH evidentiran je na području Bihaća i Velike Kladuše, te Posušja, Čapljine i Gruda, dok su najveći počinioci ovakvih prekršaja državljani Turske.

IOM u BiH: Izbjeglice nisu svjesne opasnosti, pa hodaju kroz minska polja

Na povećan priliv migranata u Bosni i Hercegovini reagirala je i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u BiH, koja je registrirala da najnoviji talas migranata stiže s prostora Sjeverne Afrike, te da preko Grčke, Albanije i Crne Gore dolaze do Trebinja.

"Zabilježeno je značajno povećanje ilegalnih migranata u BiH, što dalje vrši pritisak na postojeće kapacitete relevantnih organa nacionalnih agencija za osiguranje pomoći, kao što je Crveni krst. Mi činimo sve da pomognemo takvim organizacijama, te smo Crvenom krstu u Trebinju već doznačili unutrašnje resurse za podršku. Također, povećali smo broj svog osoblja u timovima za zaštitu migranata u Istočnom Sarajevu i Mostaru, koji osiguravaju prevoz, ljekarsku i psihosocijalnu pomoć migrantima. Angažirali smo i prevodioca za arapski jezik i dežurnog ljekaraa u Trebinju", kazao nam je novoimenovani predstavnik IOM-a u BiH Peter Van der Auweraert.

 

ilegalni_migranti_bih_gpbih_RSA2.jpg - undefined

On je dodao kako je ključno da se sa svakim migrantom postupa sa dostojanstvom i uz poštivanje njegovih osnovnih ljudskih prava, uključujući i prava da traže azil u BiH. Također, Van der Auweraert je napomenuo da je važno osigurati pomoć i onima koji ne žele azil, kako bi došlo do dostojanstvenog rješenja njihove situacije.

"Neposredno prije Nove godine imali smo slučaj sedmočlane porodice, s petero djece, koja je prije mjesec dana napustila Alep i uputila se na veoma opasno putovanje. Krijumčarima su platili 5.000 eura da bi stigli u BiH, gdje su izbačeni negdje u planinama Istočne Bosne. Tu su proveli četiri dana na otvorenom i u ekstremnoj hladnoći, a imali su i veliku sreću da nisu ušli u minsko polje jer su, kako je pojašnjeno iz policije, oni prešli put prepun minskih polja", dodao je Van der Auweraert.

Ipak, za kraj, predstavnik IOM-a u BiH istaknuo je kako ne vjeruje da će se BiH suočiti s prevelikim prilivom migranata i izbjeglica u narednom periodu, no da će IOM, uz pomoć UNHCR-a i UN-a, nastaviti davati potrebnu podršku svim kapacitetima za upravljanje migrantima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije