Političari na optuženičkim klupama: Iduće sedmice počinju suđenja Zori Dujmović te Asimu Sarajliću

4
Radiosarajevo.ba
Političari na optuženičkim klupama: Iduće sedmice počinju suđenja Zori Dujmović te Asimu Sarajliću
Foto: Fena/Radiosarajevo.ba / Zora Dujmović i Asim Sarajlić

Pred Općinskim sudom u Sarajevu, 23. i 24. augusta počinju suđenja Zori Dujmović, federalnoj ministrici kulture i sporta optuženoj za zloupotrebu položaja, odnosno Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću te Muhamedu Šehoviću za davanje dara i drugih oblika koristi, saopćeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ove pravosudne institucije.

Dujmović se tereti da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine, u svojstvu federalne ministrice kulture i sporta, u Vladi Federacije zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva i na taj način im pribavila korist u vidu zaposlenja.

“U namjeri da M.B., A.K., A.T. i G.L. pribavi korist u vidu zaposlenja, svjesno i htijući iskoristila je svoj službeni položaj na način da je postupila protivno pravilima službe i prilikom donošenja odluke o izboru kandidata za savjetnike”, stoji u optužnici.

Raiffeisen dobitnik dvije prestižne nagrade za najbolju banku u Bosni i Hercegovini

Raiffeisen dobitnik dvije prestižne nagrade za najbolju banku u Bosni i Hercegovini

Ministrica Zora Dujmović danas na Sudu: Nisam kriva!

Ministrica Zora Dujmović danas na Sudu: Nisam kriva!

Prema optužnici, Dujmović je potpisala rješenja o postavljanju savjetnika ministra za četiri lica iako ona nisu ispunjavala uslove za tu poziciju.

“Znajući da, kao ministrica, ima ovlaštenje da imenuje i razrješava savjetnike, svjesno je propustila da utvrdi da li M.B., A.K., A.T. i G.L. ispunjavaju uvjete za poziciju savjetnika, već je po obavljenom razgovoru s navedenim kandidatima, izdala usmenu instrukciju Odjelu za opće i kadrovske poslove da za iste pripreme rješenja o postavljenju za savjetnike, što su oni i učinili”, stoji u optužnici.

Dujmović je 23. juna ove godine negirala da je počinila krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, odnosno da je kao službena osoba iskoristila položaj kako bi drugom pribavila korist.

Suđenje joj počinje 23. augusta ove godine.

Pred Općinskim sudom u Sarajevu dan kasnije zakazan je početak suđenja i izlaganje uvodnih riječi u predmetu protiv optuženih Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića.

Općinski sud u Sarajevu krajem decembra prošle godine potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv njih.

Potvrđena optužnica protiv Asima Sarajlića, Delalića i Šehovića

Potvrđena optužnica protiv Asima Sarajlića, Delalića i Šehovića

Optužnicom se terete da su od 20. do 25. februara 2020., posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak s delegatom za izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. Kao kandidati za predsjednika Kantonalne organizacije bili su predloženi članovi Semir Efendić i Fikret Prevljak.

Sarajlić je, kako se navodi u optužnici, u tom periodu bio član Predsjedništva, odnosno potpredsjednik SDA, Delalić član Izvršnog odbora Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, a Šehović je nekadašnji tehnički sekretar stranke.

Ova trojica optuženih su se u maju ove godine izjasnila da nisu krivi za krivično djelo “davanje dara i drugih oblika koristi”.

U drugom predmetu pred ovim sudom Sarajlić je krajem jula prvostepenom presudom oslobođen optužbi za primanje dara i nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije