Policijsko saslušanje zbog 'Glasaću za Srebrenicu'

Radiosarajevo.ba
Policijsko saslušanje zbog 'Glasaću za Srebrenicu'

Iz Okružnog tužilaštva Bijeljina tvrde da je saslušanje u svojstvu svjedoka dvojice aktivista Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" u Policijskoj stanici Srebrenica obavljeno zbog sumnje da su protivzakonito prijavili prebivalište više osoba u Srebrenici radi glasanja na lokalnim izborima. 
 
Glasnogovornica Okružnog tužilaštva Bijeljina Danka Prodanović rekla je da su E. S. i Z. H, koji su danas u svojstvu svjedoka privedeni na saslušanje u Policijsku stanicu Srebrenica, odbili da daju izjave. 
 
-Pozivu su se odazvali E. S. i Z. H, koji su odbili da daju izjave, a A. S. trenutno je nedostupan i nije mu ni uručen poziv, navela je ona za medije u RS-u  i dodala da je Tužilaštvo BiH dostavilo Okružnom tužilaštvu u Bijeljini prijavu koju su, kako je navela, potpisali zabrinuti građani Srebrenice, Srbi i Bošnjaci. 
 
-Policija je nastavila da provjerava navode iz prijave, kao i da prikuplja potrebna obavještenja i informacije, i zato su danas ove osobe privedene na saslušanje, rekla je Prodanović. 
 
Najavila je da će bijeljinsko Okružno tužilaštvo nastaviti da provjerava navode iz prijave i da preduzima potrebne mjere i radnje. 
 
Tužilac će na osnovu prikupljene dokumentacije i informacija odlučiti kako će dalje postupati, dodala je Prodanović. 
 
Povodom ovog slučaja iz Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" poručili su da saslušanje aktivista ove inicijative u Policijskoj stanici Srebrenica, neupitno, predstavlja čin političkog progona i nasrtaj na ljudska prava i slobode građana, garantirane Ustavom i zakonima države Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska. 
 
Jutros su, kako se navodi, po skandaloznom i politički motiviranom nalogu tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini Ranka Kerovića saslušani koordinator Inicijative "Glasaću za Srebrenicu" Emir Suljagić i aktivist Zekerijah Hadžić. 
 
Pitanja koja su postavljana Suljagiću i Hadžiću su - ko je inicijator uspostave Inicijative, koja je tvoja uloga u Inicijativi, na koji način je vršen prijem radnika u Inicijativi, da li ste i od koga bili plaćeni i ko je određivao visinu nadoknade, da li će Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" nastaviti s radom i da li ćete u budućnosti formirati neko novo udruženje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije