Sindikati policije: Novi Zakon o PIO je za nove penzionere, vrlo malo se tiče starih

Radiosarajevo.ba
Sindikati policije: Novi Zakon o PIO je za nove penzionere, vrlo malo se tiče starih
Nakon što su ranije iz Saveza udruženja penzionera FBiH zatražili usvajanje Zakona o PIo do kraja godine i ustanovili ogorčenje činjenicom da sindikat policije traži veće penzije za sebe, iz policijskih sindikata su poslali odgovor.

Tačnije, policijski sindikati zahvalili su se na podršci koju su dobili ovih dana od mnogobrojnih udruženja i organizacija iz cijele zemlje i regije, te su istaknuli kako su aktivnosti u vezi sa Zakonom o PIO provodili prethodne dvije godine.

"Tražili smo rješenje sve dok predlagač nije odlučio izvaditi neku treću opciju zakona iz ladice i reći: Ovo je zakon koji mora biti usvojen. Dakle, Vlada i njeni predstavnici u Parlamentu predlažu zakon koji su usaglasili sa Savezom penzionera, ljudima koji već uživaju to pravo, umjesto da provedu širu raspravu sa svim zainteresovanim osobama", poručili su iz policijskih sindikata.

Dodali su i kako njihovi predstavnici u svojim istupima nikada nisu izjavili kako su protiv donošenja zakona, ali da žele pronaći adekvatno pravno rješenje za prijedlog koji su usaglasili s Vladom, iako takav prijedlog za posljedicu ima smanjenje budućih penzija za određeni procenat u odnosu na postojeće.

"Dakle, mi želimo pravno provodivo i ustavno rješenje, te odbijamo svaku vrstu pritiska koja se pokušava napraviti. Savez udruženja penzionera je u više navrata putem svojih predstavnika izjavio da su zadovoljni prijedlogom i rješenjima koja su usaglasili s Vladom, tako da nemaju pravo osporavati drugim zainteresiranim stranama da iznalaze zadovoljavajuća rješenja za svoje članstvo", ističu iz policijskih sindikata.

Posebno su napomenuli da je problem koji policijski sindikati trebaju riješiti s Vladom ustvari pravne, a ne finansijske ili druge prirode, te su se pojedinci iz Vlade i njihovi predstavnici počeli baviti sindikatom umjesto rješenjem problema.

"Naglašavamo da i naši članovi u svojim porodicama imaju srodnike koji su iz kategorije postojećih penzionera, ali i onih koji su iz kategorije šehidskih, odnosno porodica poginuli pripadnika armije i vojske, dok su pojedini članovi policijskih sindikata dobitnici najviših ratnih priznanja. Značajan broj članstva policijskih sindikata je neposredno učestvovao u odbrani BiH tokom proteklog rata", dodaju iz policijskih sindikata.

Zbog svega što su naveli, policijski sindikati pozvali su predstavnike Saveza udruženja penzionera da se suzdrže od bespotrebnih izjava kojima pokušavaju, po nalogu pojedinih predstavnika Vlade, vršiti pritisak na legitimne sindikalne aktivnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije