Policijski inspektor kojem se sudi za trgovinu drogama: Kršite moja ljudska prava

BIRN - Detektor.ba
Policijski inspektor kojem se sudi za trgovinu drogama: Kršite moja ljudska prava
Arhiva/Ilustracija / Stijku se sudi za trgovinu drogama u Okružnom sudu Banja Luka
Policijski inspektor kojem se u Okružnom sudu Banjaluka sudi za trgovinu drogama, rekao je da su mu ugrožena ljudska prava i da se žalio Uredu Ombudsmena u BiH.

Stijak je kazao da se žalio Uredu Ombudsmena za ljudska prava i da je tražio da bude vraćen na posao u Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali da je odbijen. On je zatim zatražio da mu se dozvoli da ide da radi u inostranstvo i to mu je sud dozvolio.

Stijakov advokat Marinko Brkić je obrazložio da ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske nije odobrio Stijaku povratak u radnopravni status, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo pravosnažne presude, te da je na ovaj način prinuđen da ode vani da nešto zaradi.

Brkić se požalio i na prisustvo medija i izvještavanje o ovom slučaju. Tvrdio je da su neki bili neobjektivni i pristrasni i da je osim optužnice Specijalnog tužilaštva Republike Srpske postojala i “medijska optužnica”.

“U skladu sa principima javnosti u sve ijednom predmetu ću dozvoliti prisustvo medija, osim izuzetaka koji su zakonom propisani. Ovo nije takav slučaj. Vaše nezadovoljstvo ne stoji, ali imate pravo da budete subjektivni. Mediji mogu i da budu neobjektivni, a postoji način da to riješite tužbom za klevetu i drugo”, rekla je članica Vijeća Marija Aničić-Zgonjanin.

Stijak je na današnjem ročištu kazao i da je protiv Sudskog vijeća podnio disciplinsku prijavu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS).

Stijak se žalio i na saslušanje nekoliko novih svjedoka, smatrajući da se time odugovlači postupak, a tada je došlo i do rasprave sa Vijećem.

On je rekao da sudije “mogu raditi šta žele” i da ga “mogu i istući”.

“Mi vas da ćemo istući? Ironično da vam odgovorim, prije bi se očekivalo da bude obratno. Zašto ste toliko nezadovoljni? Da li unaprijed znate ishod”, upitala se Aničić-Zgonjanin.

Na ročištu se nije pojavio optuženi inspektor Srđan Radulović i naređeno je njegovo privođenje. Njegova Odbrana je poslala nalaze o specijalističkom pregledu psihijatra.

“Radulović je dostavio dva medicinska nalaza i izvještaj psihijatra kao dokaz da je spriječen da dođe. Vijeće smatra da nema opravdanja za nedolazak pa će biti izdata naredba za njegovo prinudno dovođenje na sljedeće ročište”, rekla je Snježana Kudrić, predsjednik Sudskog vijeća.

Radulović i Stijak su pravosnažno osuđeni u martu 2016. Radulović je dobio 11 godina zatvora, a Stijak pet godina i pet mjeseci zatvora. Ustavni sud BiH je u martu ove godine ukinuo pravosnažne presude, obrazloživši kako je presuda Vrhovnog suda Republike Srpske zasnovana na nezakonitim dokazima, odnosno saslušanjima svjedoka pokajnika Slavka Đurića, ujedno bivšeg službenika MUP-a RS i svjedoka Gorana Bošnjaka.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. oktobar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije