Zaštitite stan tokom odmora, ne objavljujte sadržaj na društvenim mrežama

Radiosarajevo.ba
Zaštitite stan tokom odmora, ne objavljujte sadržaj na društvenim mrežama
Pixabay / Ilustracija
S obzirom na to da predstoji ljetni period i sezona godišnjih odmora i da veći broj građana svoj odmor planira van svog doma, Policija apelira na sve građane da budu primarni subjekt u zaštiti svoje imovine.

Najveći broj provala u stanove događa se za vrijeme godišnjih odmora ili u dane vikende kada ne boravite u svom domu, te upravo iz tog razloga potrebno je da budete obazrivi i poduzmete određene mjere.

Prvenstveno, prilikom kretanja na odmor novac, zlatni nakit i druge vrijedne stvari ne ostavljati u kući ili stanu, već u banci ili dati nekom od rodbine na čuvanje. Nikad ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer kriminalci vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i odnose novac i vrijedne predmete.

Također, nije poželjno odavati utisak odsustva od kuće ili stana, kao što su na primjer spuštene roletne, jer kriminalci i to prate, te ako primijete da su roletne spuštene nekoliko dana, zaključit će da nema nikoga u stanu.

Ne objavljujte fotografije na društvenim mrežama s odmora, a komšije obavijestite o odsustvu i ako primijete bilo kakva sumnjiva i nepoznata lica i vozila ili buku u vašem stanu, da o tome obavijeste policiju besplatnim pozivom na broj 122, a koji može biti i anoniman.

Ne ostavljajte ključeve ispod otirača, u obući, saksijama za cvijeće i slično, jer kriminalci itekako znaju za skrivanje ključeva na tim mjestima. Također, bez obzira na to koliko kratko napuštate vozilo, nikad ne ostavljajte ključeve u njemu.

Policija također apelira na građane da prate i uočavaju kretanje sumnjivih lica i vozila u svom okruženju, a o svemu sumnjivom da odmah obavijeste policiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije