Policija najavila intenzivniju kontrolu prodaje pirotehničkih sredstava

Anadolija
Policija najavila intenzivniju kontrolu prodaje pirotehničkih sredstava
Arhiv / Petarde / Ilustracija
Igre sa petardama nisu bezopasne i nestručno rukovanje pirotehnikom može ostaviti trajne posljedice. Najrizičnija, ali istovremeno i najugroženija su djeca i maloljetnici, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

MUP RS sprovodi akciju čiji je cilj sprečavanje neovlaštene prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava i nezakonite upotrebe vatrenog oružja, a sve kako bi  predstojeći božićni i novogodišnji praznici protekli u bezbjednom okruženju.

MUP KS-a: Za upotrebu pirotehnike kazne do 1.200 KM

"Sa ciljem sprečavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava, policijski službenici MUP-a RS, u saradnji sa nadležnim opštinskim inspekcijskim službama pojačaće kontrolu prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehniku, odnosno, vlasnici tih prodavnica biće upozoreni da kupovina i prodaja ovih proizvoda mora biti u skladu sa važećim propisima", navodi se u saopštenju iz MUP-a RS.

U ovoj akciji, policijski službenici MUP-a RS su tokom prošlih novogodišnjih i božićnih praznika oduzeli ukupno 40.415 komada od čega petardi 39514, raketa i vatrometa 681, prskalica 200 te 20 ostalih pirotehničkih sredstava, a prema Zakonu o prekršajima RS  izdato je 11 prekršajnih naloga i zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

"Dio aktivnosti biće usmjeren i ka edukaciji mlađeg stanovništva o opasnostima upotrebe pirotehnike, te biti organizovana predavanja u osnovnim i srednjim školama u RS. Namjera je da se u ovu akciju uključe i predstavnici lokalnih zajednica, prosvjetno-obrazovne ustanove, učeničko-roditeljski savjeti i nevladine organizacije", navodi se u saopštenju.

Prošle zime "u  igranju" sa petardama povrijeđena su dva maloljetnika na području RS i oba slučaja se radilo o lakšim tjelesnim povredama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije