Policajcima se na protestima pridružili radnici gračaničke Fortune

Radiosarajevo.ba
Policajcima se na protestima pridružili radnici gračaničke Fortune
Policajcima koji protestiraju danas ispred zgrade Parlamenta FBiH pridružilo se oko 30 radnika gračaničke Fortune koji su također došli tražiti svoja prava.

Obespravljeni radnici Fortune godinama su izrabljivani, kršena su njihova osnovna ljudska i radnička prava. Nisu im uplaćivani doprinosi, a imali su ubjedljivo najniže plaće u državi.

Za 300 sati rada mjesečno su dobijali plaće od 200 KM.

Podsjećamo da su u julu 2017. godine uhapšeni vlasnik tvornice Fortuna Safet Pjanić, njegov sin Bakir Pjanić, te voditelji kompanije Husein Nurikić, Ibrahim Muharemović, Redžo Delimehić, Alija Nurikić, i stečajni upravnik Muhamed Hadžić. Među uhapšenim je bio i sudija Kantonalnog suda u Tuzli koji je vodio stečajni postupak.

Uhapšena grupa tereti se za višemilionski kriminal u preduzeću Fortuna, odnsno da su od početka 2009. do 2017. godine na području Gračanice i Tuzlanskog kantona, kao članovi grupe koju je organizovao direktor Pjanić, počinili krivična djela organizirani kriminal i s tim u vezi krivična djela zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije