Policajcima iz RS zabranjeno unošenje oružja u Predsjedništvo BiH

Radiosarajevo.ba
Policajcima iz RS zabranjeno unošenje oružja u Predsjedništvo BiH
FOTO: Arhiv / PRedsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik

Samo pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH mogu u zgradu Predsjedništva BiH unositi oružje, saopćeno je danas predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Obavijest dolazi u vrijeme kada Dodik za svoju pratnju koristi usluge isključivo Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a kojima je, prema svemu sudeći, zabranjeno unošenje oružja u zgradu Predsjedništva BiH.

Dodik je, komentarišući obavijest, kazao kako neće odustati od toga da ga čuva policija Republike Srpske, jer, kako je rekao, neće da bude “glineni golub”.

Dodik je za banjalučku ATV potvrdio da je na službeni mail njegovog šefa kabineta stigao akt Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH kojim ga obavještava da nijedna policijska agencija, izuzev pripadnika Direkcije, u zgradu Predsjedništva BiH ne može unositi oružje.

“Policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH neće dozvoliti ulazak naoružanim pripadnicima drugih policijskih agencija u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, stoji između ostalog u obavijesti koju potpisuje direktor Direkcije Mirsad Vilić.

On objašnjava kako je Zakonom o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH precizno propisano da je organiziranje i provođenje fizičke i tehničke zaštite osoba i objekata organa BiH u isključivoj nadležnosti Direkcije.

Podsjećamo, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, obrazlažući Dodikovu odluku o tome da ga štite samo policajci MUP-a RS, pozvao se na isti zakon koji istim tim policajcima ne dozvoljava unošenje oružja u Predsjedništvo BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije