Dodik u Novom Sadu: Ne volim kada me zovete Bosancem

Radiosarajevo.ba
Dodik u Novom Sadu: Ne volim kada me zovete Bosancem
Foto: Twitter / Milorad Dodik u posjeti Srbiji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovao je danas u Novom Sadu obilježavanju stogodišnjice pripajanja Vojvodine - Kraljevini Srbiji.

Ovim povodom Dodik je, između ostalog, izrazio žaljenje što RS i Srbija nisu zajedno te zamolio Srbijance da ga ne zovu Bosancem.

U svojoj prvoj službenoj posjeti Dodik je izjavio da treba čuvati regionalnu stabilnost i Dejtonski sporazum, te da želi da saradnja RS i Srbije bude još veća.

„Kao političar i predsjedavajući Predsjedništva BiH ću vam reći da trebamo čuvati regionalnu stabilnost, Dejtonski sporazum, uvažavati međunarodni kontekst. Ali sad ću malo kao Srbin, žao mi je što nismo zajedno. Žao mi je što te 1918. godine nismo bili u ovom istom poduhvatu, nacionalnom i narodnom“, istakao je Dodik.

On je ukazao da mu smeta kada ga se naziva bosanskim Srbinom i istakao da je Srbin, da pripada srpskom narodu, govori srpski jezik i piše srpskim pismom.

„Tako se osjećam i vjerujem da nikoga ne vrijeđam. Ne volim kad me nazovete negdje Bosancem. Pokušajte da nas malo više poštujete. Mi smo Srbi Republike Srpske. Mi smo Srbi“, kategoričan je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije