Pokret Odgovor predstavio prijedlog Platforme zajedničkog djelovanja u RS-u

Fena
Pokret Odgovor predstavio prijedlog Platforme zajedničkog djelovanja u RS-u

Pokret "Odgovor" je, u očekivanju sastanka političkih stranaka 28. septembra u Srebrenici, pokrenuo proces javnih konsultacija u vezi s tekstom Platforme zajedničkog političkog i građanskog djelovanja na području Republike Srpske (RS), koji postavlja ključne smjernice djelovanja u periodu nakon izbora 2018. godine.

Riječ je o dokumentu na kojem su, kako su istakli iz "Odgovora", radili šest mjeseci i koji je ključna tačka za sve buduće pregovore o zajedničkim listama i odnosu probosanskih političkih stranaka prema Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Savezu za promjene.

Dokument sadrži ključne prijedloge u vezi proaktivnog povezivanja povratničkih zajednica, konkretne korake ka osiguranju ravnopravnosti etničkih, vjerskih i jezičkih skupina u RS-u te nove mehanizme koji će osigurati veću uključenost nevećinskih grupa u procese donošenja odluka.

Uobličeni su i konkretni zahtjevi u vezi sa zapošljavanjem i učešćem u raspodjeli javnih prihoda. Također, predočeni su posebni zahtjevi vezani za obrazovanje.

"Insistirat ćemo na imenovanju stručne i nestranačke ličnosti na poziciju ministra prosvjete i kulture RS-a, koja će provesti proces reforme obrazovanja i pokrenuti mjere reintegracije povratničkih zajednica u sistem obrazovanja", kazao je osnivač i lider pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković.

Istakao je da su poseban segment aktivnosti suočavanja s prošlošću.

"Insistiramo na osiguranju finansijske potpore, javne podrške i prisustva izabranih i imenovanih predstavnika entiteta RS i jedinica lokalne samouprave na komemoracijama, sahranama, dženazama i obilježavanjima godišnjica ratnih zločina koji su se dogodili na području entiteta RS od 1991. do 1996. godine", naglasio je.

Poručio je da pokret "Odgovor" ostaje posvećen zajedničkoj budućnosti građana BiH, ravnopravnosti Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih te osiguranju reformi koje će omogućiti našoj zemlji da postane članica NATO-a i Evropske unije do 2026. godine.

Duraković je pozvao građane BiH u zemlji i svijetu da podrže ovu Platformu kao okvir zajedničkog djelovanja u RS-u, smatrajući da je ovo interes svih naroda i građana koji žive u BiH i ostaju opredijeljeni za njenu zajedničku budućnost.

Također, pozivao je i sve zainteresirane organizacije, udruženja, akademsku zajednicu i građane da predlože svoje dopune spomenutog dokumenta kao ključnog za artikulaciju njihovih stavova i djelovanja u narednim godinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije