Pokrenuta istraga: Vaspitačica u sarajevskom vrtiću zaključavala djecu u toalet?

13
Radiosarajevo.ba
Pokrenuta istraga: Vaspitačica u sarajevskom vrtiću zaključavala djecu u toalet?
Foto: Pexels / Dječak / Ilustracija

Grupa roditelja, čija djeca pohađaju stariju grupu u jednom sarajevskom vrtiću, došli su do zabrinjavajućih saznanja: da jedna od vaspitačica zaključava djecu u toalet. Nadležni kažu da utvrđuju šta se i da li se dogodilo. Povod je to za pitanje, kako i ko kontoliše vaspitanje djece u javnim i privatnim vrtićima, te kako utvrditi odgovornost u slučaju neprimjerenog ponašanja odgajatelja?

Sedmero roditelja djece koja pohađaju jedan sarajevski vrtić, za BHT1 iznijeli su zabrinjavajuće tvrdnje. Nisu željeli da bude objavljen naziv dok traje istraga. Kažu da su danima pokušavali od djece saznati da li su zatvarana u toalet, kako su čuli i zašto. Tvrde da djeca na početku zbog straha o tome nisu željela govoriti ili bi pak ispričali situaciju za drugu djecu, a ne za sebe.

"Jedan roditelj je prije nekih 15ak dana prilikom prezentacije jednog drugog djeteta, vidjela da joj djeteta na slikama nema, u sklopu te aktivnosti koju su radili u odgojnoj grupi. Da bi se raspitala prvo kod svog djeteta, zašto ga nema na slikama. Dijete je reklo da je bilo zatvoreno u wc jer je bilo nemirno. Na kraju je taj roditelj otišao i do psihologa, i do pedagoga u vrtiću, da bi pedagog/ psiholog posjetili odgojnu grupu, čini mi se u četvrtak, i potvrdili da se nešto desilo. U toku je procedura koju je pokrenuo vrtić", kazao je anonimno jedan roditelj.

'Bijelo dugme' u Domu mladih bez Željka Bebeka. Za Sarajlije spremaju još jedan veliki koncert

'Bijelo dugme' u Domu mladih bez Željka Bebeka. Za Sarajlije spremaju još jedan veliki koncert

Iz Javne ustanove Djeca Sarajeva potvrdili su da su zaprimili prijavu roditelja tog vrtića, te da su odmah i bez odlaganja poduzeli sve potrebne radnje kako bi se njihovi navodi ispitali.

"U fazi smo ispitivanja navedenih tvrdnji. Ukoliko se utvrdi odgovornost zaposlenika JU "Djeca Sarajeva" isti će snositi odgovarajuće sankcije u okviru dozvoljenih zakonskih mogućnosti", kazali su.

Prema kantonalnom Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, stručni nadzor nad radom odgajatelja u vrtićima, vrši prosvjetna inspekcija, ali samo na zahtjev resornog ministarstva. Iako roditelji tvrde da su se obratili i ministartsvu i inspekciji, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove to poriče.

U tri godine ulozeno 15.000.000 KM: Pogledajte kako izgledaju škole u KS nakon rekonstrukcije

U tri godine ulozeno 15.000.000 KM: Pogledajte kako izgledaju škole u KS nakon rekonstrukcije

"Кonstatujemo da do sada nismo dobili prijavu koja se odnosi na slučaj iz vrtića u kojem je, prema navodima roditelja, učiteljica starije grupe po kazni zaključavala djecu u toalet", rečeno je iz Inspekcije.

"Naš najveći problem je što niko od roditelja nije kontaktiran, što se to nekako prećutno završilo", dodaje zabrinuti roditelj.

Upit o ovom problemu poslat je resornom kantonalnom mnistarstvu. Odgovore na pitanja, do realizacije priloga, BHRT nije dobio. Roditelji djece poručuju da ukoliko njihove sumnje budu potvrđene, zahtijevat će sankcije za spomenutu vaspitačicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije