Pokrenuta inicijativa u ovom dijelu BiH: Sve više žena odgađa majčinstvo iz straha od gubitka posla

2
Radiosarajevo.ba
Pokrenuta inicijativa u ovom dijelu BiH: Sve više žena odgađa majčinstvo iz straha od gubitka posla
FOTO: Pixabay / Trudnoća ne smije biti razlog otkaza na poslu

Inicijativa za izmjenu Zakona o radu Republike Srpske, kojom bi se poslodavac obavezao da ženi koja ostane trudna mora produžiti Ugovor o radu do isteka porodiljskog odsustva je spremna i, ako dobije potrebnu podršku, mogla bi se uskoro naći pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Inicijativa ima podršku i Saveza sindikata.

Trudnoća ne smije biti razlog otkaza na poslu, odnosno situacije da poslodavac jednostavno ne produzi Ugovor o radu zenama koje ostanu trudne, a rade po ugovoru na određeno vrijeme. Zbog takve situacije mnoge žene čak i odgađaju majčinstvo u strahu da će ostati bez posla. Iz poslaničkih redova opozicije dolazi inicijativa da se izmjenom Zakona o radu stane u kraj sa takvom praksom.

"U suštini mala izmjena zakona koja bi poslodavce obavezala u slučaju ako žena minimalno tri mjeseca radi na Ugovor, on je po donošenju doznake da je u drugom stanju dužan da joj produzi ugovor sve do porodiljskog odsustva. Žena bi bila sigurna, imala bi platu i primanje i u trudnoći i tokom porodiljskog odsustva", Tanja Vukomanović, inicijatorica i zastupnica u NSRS.

Dnevnik Radija Sarajevo | Satko Bitanga: Pakao Bliskog istoka

Dnevnik Radija Sarajevo | Satko Bitanga: Pakao Bliskog istoka

"Ukoliko je žena sigurna da će imati materijalnu naknadu, svakako će se prije odlučiti da zasnuje porodicu i da to ne bude samo jedno već i više djece. Ali, ono što mi kao društvo moramo jeste da vršimo pritisak da se ta incijativa i usvoji zaista", Milica Pralica iz nevladine organizacije "Oštra nula"

Inicijativa ima podršku Saveza sindnikata jer je, kažu, to pitanje ostalo neriješeno. Podsjećaju da je u ranijem periodu mnogo urađeno na unapređenju prava trudnica i porodilja i smatraju veoma važnim da se riješi i ovaj problem za koji su i sami predlagali rješenja.

Adnan Delić sa rukovodstvom Udruženja poslodavaca: Na stolu niz zakona od značaja za radnike

Adnan Delić sa rukovodstvom Udruženja poslodavaca: Na stolu niz zakona od značaja za radnike

"Zakon o radu poznaje i Ugovor o probnom radu koji je tri mjeseca. Znači, ako je neko zadovoljio na probnom radu, po našem mišljenju on odmah treba da dobije ugovor na neodređeno vrijeme. Trudnica koja bi nakon tri mjeseca i više, ona bi dobila automatski status ugovora o radu na neodređeno, a s druge strane poslodavac ne bi imao nikakav trošak" rekao je Goran Stanković iz Saveza sindikata RS

Čeka se mišljenje resornog ministarstva. Iz Unije poslodavaca poručuju da će njihovu podršku imati svako dobro zakonsko rješenje.

"Smatramo da je potrebno da oni koji podnose takve ozbiljne inciijative, dobro obrazlože u ime koga ih podnose i na bazi kojih trendova koji se pojavljuju u našoj zajednici jer Unija poslodavaca i u dosadašnjem periodu je itekako pomagala da se riješi taj problem i da unaprijedi standard porodilja, odnosno trudnica", Saša Aćić iz Unije poslodavaca RS.

U nevladinom sektoru smatraju da bi pored ovakve inicijative, dobra mjera bila i da se poveća i produži period isplate dodatka koji se isplaćuje nezaposlenim porodiljama. Sa sadašnjih 400 KM na iznos minimalne plate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije