Pokrenuta inicijativa da se ulica u Sarajevu nazove po Michaelu Schumacheru

4
Radiosarajevo.ba
Pokrenuta inicijativa da se ulica u Sarajevu nazove po Michaelu Schumacheru
Facebook / Pokrenuta inicijativa da se ulica u Sarajevu nazove po Michaelu Schumacheru

Građani Sarajeva pokrenuli su inicijativu da vozač Formule 1 Michael Schumacher dobije ulicu u Sarajevu. Cilj peticije je da se preimenuje područje A transverzale koja se nalazi na Dobrinji.

Kako su naveli, ovom peticijom žele dati podršku izmjeni dijela naziva ulice u Općini Novi Grad Sarajevo "A Transferzala" u novi naziv ulice "Transferzala Michael Schumacher".

Razlog pokretanja online peticije je, kako ističu, zato što je Michael Schumacher došao u Sarajevo 1996. i 1998. godine da posjeti svu djecu koja su preživjela strahote rata i donio poklone da vrati djeci osmjeh na lice.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Finansirao je opremanje kabineta za izradu ortopedskih pomagala za amputirce, preko raznih udruženja je finansirao i druge projekte za pomoć djeci Sarajeva, mnogu djecu koja su bila teško ranjena u ratu odveo je na dalje liječenje i rehabilitaciju u Njemačku i nije želio da njegove posjete budu politički i medijiski praćene, jer je "došao srcem a ne zbog javnog eksponiranja i publicitete."

Podsjećamo, mladi ljudi iz Sarajeva uputili su inicijativu Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo, da A transverzala u ovoj Općini dobije naziv po Michaelu Schumacheru. Vijećnici su jednoglasno podržali ovu inicijativu.

Fahri Frlj, jedan od pokretača ove inicijative kazao je ranije u razgovoru za Radiosarajevo.ba da je ovo jedan od načina zahvale legendarnom vozaču Formule 1 koji je posjetio Sarajevo i donio vrijednu pomoć našim sugrađanima.

"Riječ je o inicijativi djece iz ratnog Sarajeva koja su imala sreću da se upoznaju sa Michaelom Schumareom, ali i onih koji nisu imali priliku da ga upoznaju, jer na ovaj način želimo da se zahvalino, jer je on zbog nas došao, želimo da ostavimo trajno sjećanje na njega jer je došao u najgorem periodu za nas.

Želimo da ostavimo novim naraštajima sjećanje da je jedan šampion Formule 1 došao u Sarajevo da posjeti i donira različita sredstva, kako novac tako i ortopedska pomagala, ali i igračke koje su tada značile puno za sve nas koji smo bili djeca u tom periodu", rekao je tada za naš portal Fahri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije