"Pokreni se za planetu": Ugašena svjetla na mostarskom Starom mostu

AA
"Pokreni se za planetu": Ugašena svjetla na mostarskom Starom mostu
AA / Stari most

Na Starom mostu u Mostaru sinoć su pod sloganom “Pokreni se za planetu” ugašena svjetla u sklopu globalnog pokreta za podizanje svijesti o štetnosti klimatskih promjena i spas planete Zemlje.

Mostar se tako pridružio inicijativi Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) uz gradove iz svih dijelova svijeta, ovog puta sa naglasakom na povezanost uništenja prirode sa učestalim izbijanjima bolesti poput COVID-19, javlja Anadolu Agency.

“Ove godine u okviru globalne inicijative ‘Sat za našu planetu’ glasno podsjećamo da još imamo šansu da ublažimo klimatske promjene i sačuvamo prirodu, a time i nas same od svakodnevnog izumiranja”, poručili su iz WWF-a.

Glasnogovornik WWF-a Adria Edin Balalić napomenuo je da se svake godine broj učesnika u ovoj akciji povećava što je pokazatelj da se budi svijest o značaju ovog problema.

Pored Mostara, Sarajeva i Banje Luke, pokretu su se pridružili i drugi bh. gradovi gaseći svjetla na gradskim znamenitostima. U Brčkom su u mrak utonuli Gradska vijećnica, zgrada Vade, Trg mladih i Bulevar mira, dok su svjetla ugašena i u Prijedoru na glavnoj ulici, te na zgradi Vijećnice i to na sat vremena.

Sat za planetu Zemlju prvi put je održan u Sidneyu 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svijesti o klimatskim promjenama, ali i poziv na hitnu akciju.

Uprkos teškim vremenima, prošlogodišnja akcija bila je masovnija nego ikada uz učešće 190 zemalja, a zabilježeno je i više od 4,7 milijardi reakcija na društvenim mrežama.

Uprkos brzom tehnološkom razvoju, klimatske promjene govore kako u potpunosti zavisimo o prirodi, a jedan od načina borbe u samom izazovu je rad na osvještenju građana o ovom problemu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije