Pogoršana situacija u FBiH: Doneseni novi zaključci, traži se proglašenje epidemije

Radiosarajevo.ba
Pogoršana situacija u FBiH: Doneseni novi zaključci, traži se proglašenje epidemije
Foto: Vlada FBiH / Detalj sa sjednice

Vlada FBiH usvojila je informaciju o pogoršanoj COVID-19 epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH, kao i poduzetim aktivnostima Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kao i Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva nakon prestanka stanja prirodne nesreće uzrokovane novim koronavirusom u FBiH.

Federalno ministarstvo zdravstva, Zavod za javno zdravstvo FBiH i Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva su zaduženi da spram promijenjene epidemiološke situacije u svezi COVID-19 u Federaciji BiH, poduzimaju mjere i aktivnosti, s ciljem sprječavanja njegovog širenja, te o tome obavještavaju Vladu Federacije BiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je obavezana da pojača inspekcijski nadzor, te koordinirano obavlja sve aktivnosti s kantonalnim upravama inspekcije.

Vlada Federacije BiH će uputiti zahtjev vladama kantona da svim poslovnim subjektima u Federaciji BiH, zdravstvenim ustanovama, privatnim praksama, ustanovama socijalne zaštite za smještaj starih osoba i djece na području nalože striktno postupanje po preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, odnosno sada naredbama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, a suprotno postupanje primjereno sankcioniraju i u prekršajnom i u kaznenom postupku.

Federalno ministarstvo zdravstva pripremit će akt obraćanja Vlade Federacije BiH vladama kantona u kojem će se tražiti intenzivnije postupanje kriznih stožera kantonalnih ministarstava zdravstva, a s ciljem poduzimanja i restriktivnijih mjera, ukoliko se ocijeni da su potrebne, spram procjene COVID-19 epidemiološke situacije u kantonu.

Također, pripremit će akt obraćanja Vlade Federacije BiH vladama kantona u kojem će tražiti pojačan nadzor svih inspekcija u kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, kao i inspekcija organiziranih pri mjerodavnim ministarstvima u kantonu, odnosno mjerodavnih općinskih i gradskih inspektora, kao i kantonalnih uprava policije, s ciljem kontrole provođenja naređenih mjera, te poduzimanja mjera protiv onih počinitelja koji krše naredene mjere u uvjetima pandemije COVID-19. Ovo uključuje i iznalaženje mogućnosti na razini kantona za povećanje broja inspektora u ovim oblastima.

Federalno ministarstvo zdravstva pripremit će i akt obraćanja Vijeću ministara BiH u kojem će zatražiti da bude osigurano jednako postupanje u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, što uključuje i žurno utvrđivanje epidemioloških kriterija za ulazak putnika u BiH, jaču kontrolu graničnih prijelaza u BiH od strane Granične policije BiH, obavještavanje nadležnih tijela drugih država o laboratorijama koje su akreditirane i ispunjavaju uvjete za laboratorijsku dijagnostiku - real time PCR za detekciju SARS-CoV-2, kao i drugih mjera neophodnih za sprječavanje širenja COVID-19 u BiH.

Federalni ministar zdravstva je obavezan da, sukladno svojim ovlastima iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, proglasi epidemiju COVID-19, te kao ugroženo područje odredi cijeli teritorij Federacije BiH.

Ovi zaključci stupaju na snagu danom donošenja, saopćeno je iz Vlade FBiH.

PRILAGOĐAVANJE PROSTORA ZA POTREBE IZOLATORIJA

Vlada FBiH danas je dala saglasnost Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za izvođenje radova na adaptaciji objekta bivšeg Armijsko-medicinskog centra u svrhu prilagođavanja za potrebe izolatorija Kantona Sarajevo. Ovaj centar može privremeno biti korišten za potrebe izolatorija za pacijente zaražene koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Svi troškovi koju mogu nastati prilikom izvođenja potrebnih radova idu na teret Kantona Sarajevo. U slučaju da prilikom izvođenja ovih radova nastupi šteta prema trećim osobama ili njihovoj imovini, odšteta ne može biti potraživana od Vlade FBiH. Na osnovu ove odluke, Zavod za javno zdravstvo KS ne može izvršiti upis prava vlasništva u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Sarajevu u svoju korist, kao ni vršiti promjene upisa u katastarskom operatu Općine Centar Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije