! / Pogoršana situacija: U bh. kantonu donijeta nova naredba, primjena od sutra

01. 12. 2020. u 16:01:00 Fena

Shares: 3

S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) u utorak je Štab civilne zaštite donio naredbu o ograničavanju kretanja na prostoru tog kantona od 23 do 5 sati ujutro, a ta naredba stupa na snagu sutra i trajat će 15 dana, kazao je novinarima u Širokom Brijegu kantonalni remijer Zdenko Ćosić.

Pojasnio je kako su tu naredbu donijeli zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u tom kanronu, odnosno porasta broja smrtnosti.

Ministar zdravstva ZHK Tomislav Pejić precizirao je kako je epidemiološka situacija u tom kantonu pogoršana u vidu 87 novozaraženih u posljednja 24 sata, te da su trenutno na području tog kantona 622 osobe zaražene koronavirusom, a da je u posljednja 24 sata zabilježena smrt jedne osobe od koronavirusa.

Ministar Pejić naglasio je kako dolaze teži dani jer je blizu i sezona gripe a očekuje se i dodatan broj zaraženih od koronavirusa "ukoliko se ne budemo ponašali odgovorno".

"Prvenstveno tu mislim na nošenje maski i izbjegavanje javnih okupljanja jer na taj način ćemo pružiti podršku zdravstvenom sustavu koji je maksimalno upregnut", istakao je, između ostalog, Pejić.

V.d. direktorice Zavoda za javno zdravstvo ZHK Andrea Jurić naglasila je kako se suočavaju s porastom broja smrtnih slučajeva u tom kantonu. 

"U oktobru smo u ZHK imali 12, a u snovembru 27 umrlih – precizirala je Jurić ističući kako to zapravo govori koliko je danas situacija ozbiljna.

Po njezinim riječima, zdravstveni sistem je u fazi pucanja.

"Pucanje nije nešto što će odjedanput puknuti i reći od danas nemate zdravstva. On već sada puca, a situacija je takva da ljudi ne mogu doći na redovne konzilijarne preglede, da ne mogu zbog povišene temperature ući u Dom zdravlja kad im i kako im odgovara. Sada ili nikad je vrijeme da se probudimo", poručila je Jurić.

Apelirala je na građane i one koji dođu sa strane na porodična okupljanja, ukoliko primijete simptome koji bi mogli odgovarati kovidu da se telefonski jave u najbliži dom zdravlja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA