Pogledajte video koji je uvezao umjetnike iz BiH i svijeta

Radiosarajevo.ba
Pogledajte video koji je uvezao umjetnike iz BiH i svijeta
Print Screen / Opera

Specifične situacije u životu, poput pandemije virusa COVID-19, za umjetnike su uvijek izazov i poticaj za stvaranje i drugačije oblikovanje umjetnosti.

Činilo nam se da je ovo trenutak u kojem se ukazala prilika da iz svojih domova sarađujemo sa umjetnicima širom svijeta, u čemu nas je do sada sprečavala fizička distanca.

Na našoj virtualnoj sceni, kreiranoj specijalno za ovu priliku,Hor Opere NPS udružio se, ovoga puta,sa jedinstvenim „No Borders Orchestra“ („Orkestar bez granica“). Njihova misija ujedinjavanja različitosti kroz zajedničko muziciranje potakla nas je da, bar na trenutak, prevaziđemo sve barijere i nametnutu razdvojenost i spojimo se u svijetu muzike, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sve dionice hora i orkestra snimane su odvojeno, u kućnim uslovima, mobilnim telefonima i u devet gradova: Sarajevo, Berlin, Zagreb, Beograd, Minhen, Skoplje, Ljubljana, Novi Sad, Ulm, te naknadno spojene u nesvakidašnje izvođenje numere „Che interminabile andirivieni“   iz opere „Don Pasquale“Gaetana Donizettija.

Cijeli kreativni tim ovog malog audio-video projekta čine članovi Opere NPS (izuzev realizatora video zapisa): Dragan Rokvić (ilustracija i režija), Alen Lemešević (Mastering i produkcija tona), Salem Kapić-Kantardžić (Video Artist), Danijel Žontar (šef hora), Premil Petrović (umjetnički rukovodilac NBO), Alma Gabela (producent), Amila Ibrahimpašić-Balach(prevod).Hvala:Gordanu Simiću, Toniju Toplanu, Elviru Solaku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije