Pogledajte koliko su snižene cijene u mobilnoj telefoniji

Radiosarajevo.ba
Pogledajte koliko su snižene cijene u mobilnoj telefoniji
Pixabay / Ilustracija
Od 1. juna stupilo je na snagu prvi set mjera koje imaju za cilj smanjenje cijena u mobilnoj telefoniji, podsticanje konkurencije i zaštitu prava krajnjih korisnika.

Minut razgovora u mreži od prvog juna košta 20 pfeninga, a prema drugim mrežama 35, javio je ATV. Slično je i sa zemljama iz okruženja, naprimjer, minut razgovora prema Srbiji i Crnoj Gori prosječno će koštati 40 pfeninga, a povoljniji će biti i razgovori sa inostranstvom.

Recimo, minut razgovora za Ameriku ili Australiju koštao je skoro tri marke, a od jučer je tri puta jeftiniji. Iz RAK-a poručuju da će novim cijenama probati da uvedu red u ponašanje mobilnih operatera.

“Konstatovali smo da na maloprodajnom tržištu mobilne telefonije imamo takozvano dogovorno ponašanje telekom operatera. Znači, imamo koordinisano ponašanje, slične usluge paketa, što govori da mi zapravo u ovom trenutku nemamo pravu konkurenciju na tržištu telekomunikacija”, objašnjava Boris Kujundžić, rukovodilac u RAK-u.

“M:tel”, “BH telekom” i “HT Mostar” prihvatili su odluku Regulatorne agencije za komunikacije BiH, i promijenili svoje cjenovnike. Cilj odluke je bio, kažu u RAK-u, zaštita potrošača od monopola telekomunikacijskih kompanija.

BiH je rekorder u regionu po preskupim uslugama mobilne telefonije. Isti tarifni paket u Srbiji koštao je oko 18, a u BiH čak 40 maraka. Stoga je Ministarstvo komunikacija i transporta zatražilo korekciju cijena. Nove mjere su, kažu u RAK-u samo početak. Od prvog jula na snagu stupa druga faza, kada će biti još novina za potrošače i operatere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije