Da li će pojeftiniti mobilna telefonija: Danas sastanak RAK-a i predstavnika telekom operatera

Radiosarajevo.ba
Da li će pojeftiniti mobilna telefonija: Danas sastanak RAK-a i predstavnika telekom operatera

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) danas će upriličiti konsultativni sastanak s predstavnicima telekom operatora BH Telecom d.d. Sarajevo, Telekom Srpske a.d. Banja Luka i Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar BH.

Sastanak je zakazan, potvrdila je Feni glasnogovornica RAK-a Amela Odobašić, u vezi s provođenjem zahtjeva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) o smanjenju cijena u mobilnoj telefoniji.

Na osnovu zaključaka s 23. sjednice ovog doma, kao i zahtjeva Vijeća ministara BiH, Agencija je pokrenula proces definiranja kratkoročnih mjera koje imaju za cilj poboljšanje uvjeta za krajnje korisnike, te jačanje konkurencije na tržištu mobilne telefonije.

Javnost će biti blagovremeno obaviještena o usvojenim mjerama i datumu njihove primjene, pojasnila je Odobašić.

Naime u maju prošle godine dopredsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka  SDS), pokrenuo je inicijativu da parlament raspravlja o cijenama usluga mobilnih operatera u BiH.

Kako je tada kazao građani BiH plaćaju mnogo više cijene usluga korištenja mobilne telefonije od susjednih zemalja, te je ocijenio da iako u BiH trenutno posluje šest mobilnih operatera, stječe se utisak da ne postoji stvarna konkurencija i da su građani u BiH oštećeni.

Zatražio je tada od RAK-a da osigura informaciju o cijenama usluga operatera u BiH s usporednim cijenama usluga u regionu i Evropi.

Potom je na januarskoj sjednici konstatirano da RAK nije realizirao zaključke Doma u vezi s ovom inicijativom te je zatraženo da ih realizira u roku od 120 dana, a Bosić je potom naglasio da očekuje od RAK-a da štiti interese građana i potrošača. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije