Pogledajte ko se sve obraćao na protestu ispred OHR-a

6
Radiosarajevo.ba
Pogledajte ko se sve obraćao na protestu ispred OHR-a
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Nurija Omerbašić

Neformalna grupa građana pod nazivom 'ReSTART' organizator je protesta ispred zgrade OHR-a koji su počeli danas, 25. aprila, u 16.30 sati.

Protest su najavili, kako kažu, zbog secesionističkih najava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i nezadovoljstva potezima međunarodne zajednice u BiH, odnosno visokog predstavnika Christiana Schmidta, i najave korištenja bonskih ovlaštenja.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba nalazi se na mjestu događaja na kojem se nalazi oko 300 građana koji su se okupili ispred OHR-a i blokirali saobraćaj.

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

Na protestima se obratila Slobodanka Krstanović, navela je da govori kao građanka Bosne i Hercegovine.

"Christian Schmidt je došao u zemlju u kojoj je vođena borba i pobijeđen fašizam i niko više u ovu zemlju neće uvoditi fašizam i aparthejd i palestinizaciju. Vi ste u ovoj zemlji samo gost. Bit ćete gost i ostat ćete gost. Dobro nas pogledajte. Pred vama stoji narod koji druge domovine nema. Bili su u rovovima i branili Bosnu. Pred vama stoje oni koji za Bosnu daju sve, a Bosnu ni za šta. Ako se usudite da vam nepravda postane zakon budite sigurni da otpor postaje obaveza", poručila je građanka Nadina Muftić.

Benjamin Čović je poručio mladima da kada se jednog jutra probude i shvate da su evropskoj Palestini da ne kažu trebao sam ovako ili onako, jer tada će za ovu državu biti kasno.

"Niste sami, prolazimo kroz isto ali pas koji laje ne ujeda već ne da selu da zaspi. Nemojte odustati od mira. To je poruka našeg poslanika da nikad ne budemo oni koji napadaju, ali se branite", rekao je Bajnak Musa iz Kosova.

Nurija Omerbašić je pozvao sve da se pridruže ovom skupu za spas čovječanstva i planete Zemlje.

Dražan Pejaković iz udruženja Radnički pokret također se obratio. On je rekao kako su političari stvorili gužve mladih ljudi na granicama

"Djecu gledate preko društvenih mreža, a oni žude za svojom domovinom. Oni su nas podijelili nacionalno jer ih je strah da se ujedinimo. 

Pozivam Schmidta da zaustavi Milorada Dodika u njegovim namjenama. U RS-u se ne možemo boriti za naša radnička prava, zato što će poslodavac reći da je to kleveta i mi ćemo plaćati kazne. On će istu situaciju prenijeti i u FBiH. 

Naš pokret zaštitio je više od 2000 građana širom BiH, i nastaviti ćemo ih štititi jer nas niko drugi neće zaštititi", rekao je Pejaković na kraju svog govora. 

Sva dešavanja sa protesta možete pratiti na portalu Radiosarajevo.ba - LINK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije