Pogledajte ko je sve bio na prijemu u Ambasadi Turske u Sarajevu

8
Anadolija
Pogledajte ko je sve bio na prijemu u Ambasadi Turske u Sarajevu
Anadolija / U Ambasadi Turske upriličen prijem povodom Dana Republike

U zgradi Ambasade Republike Turske u Sarajevu u petak je upriličen svečani prijem povodom 29. oktobra, turskog naconalnog praznika Dana Republike i 99. godišnjice od osnivanja moderne države.

Domaćin prijema, ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin na samom početku je poželio dobrodošlicu gostima, a prijemu su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, predstavnici različitih nivoa vlasti, institucija i organizacija, ambasadori, muftije, zvanice i gosti.

Svečanost je počela intoniranjem državnih himni Bosne i Hercegovine i Turske, nakon čega je ambasador Girgin pozdravio sve prisutne i zahvalio što danas dijele radost Turske povodom Dana Republike.

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

U Ambasadi Turkske upriličen prijem povodom Dana Republike
Anadolija/ Benjamina Karić, gradodonačelnica Sarajeva

Girgin je potom pročitao govor turskog predsjednika Recepa Tayyip Erdogana u kojem je cijelom turskom narodu upućena čestitka povodom današnjeg dana, godišnjice osnivanja moderne Turkiye te iskazan rahmet i poštovanje svim šehidima koji su položili svoje živote.

"Naše napore da uspostavimo mir, stabilnost i pravdu u razdoblju sve većih globalnih napetosti, pozdravljaju sve strane. Od okončanja humanitarne drame u Siriji do rješavanja rusko-ukrajinske krize, Turkiye kroz svoju vanjsku politiku nastoji oformiti prsten blagostanja te pomoći svim potlačenim bez pravljenja razlike i gdje god se oni nalazili", piše u poruci Erdogana koju je prenio Girgin.

U Ambasadi Turkske upriličen prijem povodom Dana Republike
Anadolija/ Bakir Izetbegović, lider SDA na prijemu povodom Dana Republike

Dodano je da Turska, dok istovremeno jača svoj imidž na međunarodnom planu, u svojoj zemlji nastavlja s koracima investiranja i razvoja. Unatoč brojnim nepravdama i blokadama s kojima je Turskasuočena, s osjetljivošću igrača šaha odlučno postavlja temelje za vizije Republike Turske za 2053. i 2071. godinu.

Nacionalni praznik Dan Republike u Turkiye se obilježava 29. oktobra u znak sjećanja na proglašenje Republike Turske iz 1923. godine. Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika naroda skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turkiye.

U Ambasadi Turkske upriličen prijem povodom Dana Republike
Anadolija: U Ambasadi Turkske upriličen prijem povodom Dana Republike

Jedan od najvećih nacionalnih praznika obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom zemlje, uključujući i polaganje vijenaca u Anitkabiru, mauzoleju Ataturka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije