Tuzla: Svečanom akademijom obilježeno 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa

3
AA
Tuzla: Svečanom akademijom obilježeno 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa
FOTO: AA / Obilježena 450. godišnjica Gazi Turali-begovog vakufa

Svečanom akademijom u amfiteatru Behram-begove medrese obilježena je 450. godišnjica Gazi Turali-begovog vakufa u Tuzli.

Gazi Turali-beg je utemeljio urbanu Tuzlu i od nje u 16. stoljeću napravio centralno administrativno mjesto na ovome području, što se zadržalo do današnjeg dana. Sin je Ejne-hana i spada u red najznamenitijih vakifa 16. stoljeća, koje se smatra zlatnim vijekom islamske kulture u Bosni i Hercegovini.

Tokom vršenja svoje dužnosti, Gazi Turali-beg se izborio da Tuzla dobije značajno mjesto u Osmanskom carstvu. Tuzli je ovaj plemeniti vakif podario džamiju, 38 dućana, jednu četvrtinu ukupnih izvora slane vode, han, hamam, preko 750 dunuma zemlje, 300.000 akči. Pored Tuzle, Gazi Turali-beg je ostavio brojne vakufe u Sarajevu, Foči, Čajniču, Prači, zatim Novom Pazaru i Čačku u današnjoj Srbiji i Iloku u današnjoj Hrvatskoj.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Reis Husein Kavazović na obilježavanju 550. godišnjice Careve džamije: "Naš narod je ostao i opstao"

Reis Husein Kavazović na obilježavanju 550. godišnjice Careve džamije: "Naš narod je ostao i opstao"

Korist ljudima

"Gazi Turali-begov vakuf u Tuzli je jedan od najimpozantnijih vakufa u historiji Bosne i Hercegovine. Imao je kolosalnu ulogu za ovaj grad i njegovu okolinu. Dao je iznimno velike prinose na korist ljudima tokom duge historije. Ono što je za nas važno značajnim dijelom je ovaj vakuf obnovljen u našem vremenu. To je danas jedna savremena vakufska zadužbina na koju smo ponosni svi mi u Islamskoj zajednici, posebno u Tuzli. S tim u vezi, nažalost, u ovoj godini u kojoj obilježavamo 450 godina vakufname Gazi Turali-bega uz svečani ton koji imamo mi smo u neprestanoj borbi da se očuva vakuf Gazi Turali-bega. To je naša svakodnevica. Nećemo i ne smijemo prestati da se borimo za pravo vakifa, pravo velikih dobrih ljudi, pravo svih ljudi zbog kojih je vakuf ustanovljen", kazao je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Pored muftije Fazlovića, svečanoj akademiji su prisustovali i potpredsjednik bosanskohercegovačkog enititeta RS Ramiz Salkić, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministar MUP-a TK Hajrudin Mehanović, pomoćnik gradonačelnika Tuzle Zijad Lugavić, glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed ef. Huskanović, predsjednik Izvršnog odbora Amir Karić, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora, direktori ustanova, muderrisi Behram-begove medrese, imami, mutevelije, uglednici Tuzle i brojni gosti.

"Ova godina je proglašena godinom Gazi Turali-begovog vakufa. Drago nam je da radimo na podsjećanju na važnost svakog vakufa. Vakufi Gazi Turali-bega govore o brizi, ne samo za sebe, i ne samo danas nego za sutra i naše generacije koje dolaze. Pozivamo i nas i sve druge da poštujemo vakufe, jer na vakufu graditi i gledati u budućnost nema bereketa. Ne bi trebalo da oduzimanjem vakufa grade svoj prosperitet", kazao je glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed Huskanović.

Na svečanoj akademiji uručena je i Gazi Turali-begova plaketa, najviše godišnje priznanje Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Do sada je plaketa dodijeljena reisul-ulemi IZ u BiH Husein ef. Kavazoviću, muftiji tuzlanskom Vahid ef. Fazloviću i ranijem predsjedniku IO MIZ Tuzla Hasanu ef. Spahiću.

Povodom obilježavanja 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa, Plaketa je ove godine dodijeljena džematskim odborima Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Istaknute su brojne aktivnosti i poslovi koje obavljaju džematski odbori te je iskazana pohvala za ustrajan i predan rad aktuelnih i svih ranijih džematskih odbora Medžlisa IZ Tuzla.

Značajan jubilej

Muftija Fazlović je povodom ovog značajnog jubileja uručio Priznanje Muftijstva tuzlanskog Medžlisu Islamske zajednice Tuzla i arhitekti Husejnu Dropiću.

Muftijstvo tuzlansko je ustanovilo Priznanje koje se dodjeljuje u posebnim prilikama, za ostvarene značajne uloge i izuzetne doprinose u radu organa i ustanove, kao i za afirmaciju ukupne misije Islamske zajednice na području Muftiluka tuzlanskog.

Svečanu akademiju organizovali su Muftijstvo tuzlansko, Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Behram-begova medresa u Tuzli. Program u okviru kojeg je izveden kraći dramski komad o Gazi Turali-begu, pripremili su učenici i učenice Behram-begove medrese s profesoricom Eminom Hatunić, a u programu je učestvovao i hor Medžlisa IZ Tuzla "Gazi Turali-beg".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije