Pogledajte kako teku radovi na izgradnji Prve transferzale u Sarajevu

1
L.S.
Pogledajte kako teku radovi na izgradnji Prve transferzale u Sarajevu
Radiosarajevo.ba / Radovi na Šipu

Dugogodišnji projekt, koji se godinama najavljivao, a početak radova odlagao,  Prva transferzala u fazi je realizacije od 2019. godine.

Kako teku radovi i koliko je urađeno do sad uvjerili smo se na terenu. 

Dinamika radova je evidentno ubrzana, u sarajevskom naselju Šip je pravo gradilište, a u prilog tome govore i fotografije koje smo zabilježili. 

Izvode se radovi u tri smjera i to na izgradnji potputnjaka koji će iz mjesta Šip biti poveznica stanovništvu sa Prvom trasverzalom, dionice puta prema projektovanom kružnom toku na Šipu, te dionice puta prema projektovanom Tunelu Kobilja Glava.

Radovi na Šipu - undefined

Radiosarajevo.ba: Radovi na Šipu

Trenutno se rade nasipi i priprema platoa za izradu šipova za potputnjak na  Barama i prema tunelu Kobilja Glava.

Podsjećamo, Prva transverzala je gradska saobraćajnica koja u konačnici treba da poveže petlju u Vogošći sa Željezničkom stanicom i naseljem Grbavica. Pripreme za realizaciju ovog projekta trajale su više godina da bi Općina Centar Sarajevo 27. septembra 2018. godine izdala građevinsku dozvolu za izgradnju prve faze I transverzale. 

Radovi na Šipu - undefined

Radiosarajevo.ba: Radovi na Šipu

Ipak, radovi su započeli tek u januaru 2019. godine, nakon što je formirana nova Vlada KS, a kako je ranije saopšteno iz Ministarstva saobraćaja KS, oni su tek intenzivirani sa početkom građevinske sezone. 

Ova famozna cesta je jedna od 13 saobraćajnica u Sarajevu koje nose naziv "transverzala". To su saobraćajnice koje glavnu sarajevsku gradsku magistralu sijeku u pravcu sjever-jug. One se razlikuju po svojoj dužini i značaju, ali ih na okupu drži specifično brojčano imenovanje od nule do broja 12.

Kako je prethodno najavljeno jednom kada Prva transverzala bude završena, svojim ćete se automobilom iz centra Sarajeva moći voziti direktno u Vogošću bez zaustavljanja i moći ćete se uključiti direktno na autoput A1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije