Megaprojekt: Šta se radi na gradilištu i kako će izgledati aerodrom u Bihaću?

B. T.
Megaprojekt: Šta se radi na gradilištu i kako će izgledati aerodrom u Bihaću?
Foto: JP Aerodrom Bihać / Aerodrom Bihać

Na bihaćkom aerodromu, jednoj od najvećih investicija u Kantonu, radovi teku punom parom, kaže u izjavi za Radiosarajevo.ba Adnan Bajrić, direktor JP Aerodrm Bihać.

Govoreći o trenutnim aktivnostima na gradilištu, tačnije testnoj dionici poletno-sletne staze, ne krije zadovoljstvo, jer dosadašnje analize pokazuju pozitivne rezultate. 

U toku je testiranje slijeganja tla - na tri mjesta posebnim instrumentima mjeri se opterećenje od sto tona.

„Do kraja testiranja ostalo je još mjesec-dva, kako bi se potvrdila ranija istraživanja i razna mjerenja. Međutim, dosadašnji rezultati govore da će rezultati biti pozitivni, da tlo može izdržati nosivost koja je minimalno potrebna, i više od toga“, kaže Bajrić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Aerodrom Bihać  - undefined

Foto: JP Aerodrom Bihać: Adnan Bajrić 

Poslije toga slijede aktivnosti na prijenosu vlasništva s Grada na Vladu Federacije BiH, o čemu bi konačnu odluku trebalo donijeti Gradsko vijeće Bihaća. Iako još nije formalni vlasnik, Federalna vlada za razvoj projekta u ovoj godini izdvojila je 2,5 miliona KM.

„Ta sredstva ćemo utrošiti vjerovatno za ekspropijaciju i testiranja, odnosno ostale aktivnosti koje imamo do procesa preuzimanja nadležnosti“, kazao nam je Bajrić.

U međuvremenu, kaže da su gotovo svakodnevni kontakti sa potencijalnim investitorima, jer projekt namjeravaju realizirati po modelu javno-privatnog partnerstva.

„Lobiramo kod potencijalnih investitora, gotovo svakodnevno razmjenujemo informacije. Otvoreni smo za investitore, imamo interesovanje iz više država sa istoka. Uporedo s tim aktivnostima, mi radimo svoj dio posla, pripremamo ono što se od nas očekuje, da budemo spremni“, kazao nam je Bajrić.

Aerodrom je uvršten među projekte Vlade Federacije BiH u periodu 2020-2022.

Smatra se izuzetno važnim za razvoj cijele Krajine, kako u privrednom, tako i u turističkom smislu. Aeordorom, kako smataraju u ovom preduzeću, bio bi veoma značajan i za brojne Krajišnike rasute po svijetu, koji bi uspostavom avionske linije mnogo češće i lakše dolazili do rodnog kraja.

U videu pogledajte planirani izgled aerodroma: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije