Pogledajte kako je razotkrivena prevara o navodnom američkom rušenju OHR-a

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je razotkrivena prevara o navodnom američkom rušenju OHR-a

„Uporni Srbin usred Amerike ruši visokog predstavnika“. Tako je predstavljena borba Zorana Žuže protiv OHR-a na sudovima u Americi, piše Glas Amerike.

Žuža je 2014. godine pred Okružnim sudom u Washingtonu tužio OHR za 20 miliona dolara. Tvrdio je da su prekršena njegova prava kada je smijenjen zbog opstrukcija 2004. godine.

Nije dobio, a o porazu je šutio skoro dvije godine, navodi Glas Amerike, koji je raskrinkao lažnu vijest o navodnom presedanu američkog Vrhovnog suda koji bi vodio ka narušavanju uloge i rada Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini

Autor vijesti je Zoran Krešić, novinara Večernjeg lista.

Prošle sedmice u članku Krešića navedeno je da je Žuža pobjednik. Dalje, pisalo je da odluka američkog suda znači da OHR više nema pravni legitimitet.

Slične tvrdnje redovno plasira i Milorad Dodik, piše Glas Amerike.

Novinska agencija SRNA proširila je lažnu vijest medijima u BiH i Srbiji.

Glas Amerike je telefonskim pozivom suočio Žužu s istinom.

Na kraju je priznao da je slučaj ipak okončan. Žuža radi kao šef odsjeka za informisanje Parlamenta BiH.

Autor lažnog članka Krešić je član UO BHRT. Dakle, osobe koje su zadužene za „informisanje“ i primaju budžetski novac šire propagandu, navodi Glas Amerike.

Kompletan tekst Glasa Amerike možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije