Podžić o formiranju Armije RBiH: Prije 28 godina stvorena je oružana sila

Fena
Podžić o formiranju Armije RBiH: Prije 28 godina stvorena je oružana sila

Povodom obilježavanja 28. godišnjice Armije RBiH i 15 godina od formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ministar odbrane BiH Sifet Podžić je uputio poruku u kojoj podsjeća da je Armija Republike BiH formirana 15. aprila 1992. godine i da je bila zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene države Bosne i Hercegovine.

"Taj datum obilježavamo kao Dan Armije Republike BiH. Tog 15. aprila prije 28 godina, Odlukom Predsjedništva Republike BiH, stvorena je oružana sila čiji je cilj bio da odbrani suverenitet i nezavisnost međunarodno priznate države Republike BiH i da sačuva cjelovitost BiH, kao slobodne države svih njenih građana i naroda", navodi Podžić.

Napominje da je Armija Republike BiH formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih patriotskih snaga i „izrasla je iz naroda i dala je svoj puni doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu“.

27. godina od osnivanja Armije RBiH: Heroji su sačuvali Bosnu!

Bosna nije šaptom pala! A mnogi su vjerovali da hoće. Kao što vjeruju i danas. Piše: Faruk Vele Počeli su u patikama, bez oružja, s velikim srcem i ponosom, da bi na petu godišnjicu osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine na stadionu Koševo dočekali najreprezentativniji ešaloni, njih devet.

Po njegovim riječima, pored vojničkog profesionalizma, pripadnici ARBiH su njegovali i sve vrijednosti zajedničkog života u BiH.

U toj časnoj borbi, u tim dramatičnim historijskim događajima i stradanjima, Armija RBiH je osigurala uslove za stvaranje mira, a kasnije stvorila i pretpostavke za proces odbrambenih reformi, nove odbrambene strukture i stvaranje jedinstvenih oružanih snaga BiH. Ponosni smo na tu činjenicu i zbog toga imamo moralnu obavezu da u saradnji s udruženjima boraca i organizacijama na različitim nivoima, baštinimo sjećanje na sve šehide i poginule borce Armije Republike BiH", kazao je ministar Podžić.

Istaknuvši značaj 2. pješadijskog (rendžerskog) puka ministar Podžić je poručio da „tekovine čiste i neukaljane prošlosti Armije RBiH, sa ponosom njeguje i baštini 2. pješadijski (rendžerski) puk OSBiH“.

Dodao je da je Drugi pješadijski (rendžerski) puk Oružanih snaga BiH prepoznatljiv u strukturi Oružanih snaga BiH. Prisutan je u svim dijelovima Bosne i Hercegovine prilikom obilježavanja značajnih datuma ARBiH, kroz saradnju sa civilnim strukturama, boračkim asocijacijama, kroz ustupanje resursa i drugim aktivnostima, čime su postali najvažniji faktor u njegovanju identiteta ARBiH.

"Isto tako, kao i Oružanim snagama BiH u cjelini, mi vodimo brigu o transparentnosti, toleranciji, otvorenosti i uzajmnom poštovanju. A sve to u cilju daljeg jačanja Oružanih snaga BiH, naše odlučnosti da dokažemo da smo uvijek na usluzi svim građanima i civilnim institucijama naše države. Još jednom, čestitam 28. godišnjicu osnivanja ARBiH i 15. godišnjicu od formiranja 2. pješadijskog (garadijskog) puka Oružanih snaga BiH", istakao je na kraju svoje poruke ministar odbrane BiH Sifet Podžić, saoopćeno je iz tog ministarstva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije