Podrška SAD-a za skorije aktiviranja MAP-a

Radiosarajevo.ba
Podrška SAD-a za skorije aktiviranja MAP-a
Ministrica za odbranu BiH Marina Pendeš susrela se danas s ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen E. Cormack, s kojom je razgovarala o aktuelnim pitanjima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćeno iz Ministarstva za odbranu, tokom sastanka je bilo govora o aktivnostima Ministarstva i Oružanih snaga BiH na putu ka euroatlantskim integracijama, kao i saradnji SAD-a i BiH u oblasti odbrane.

Ministrica Pendeš se ambasadorici Cormack zahvalila na dosadašnjoj sveobuhvatnoj pomoći i podršci koju SAD pruža BiH, te izrazila očekivanje da će SAD podržati što skorije aktiviranje MAP-a za BiH, uz naglasak da je ovo ministarstvo učinilo značajne napore vezane za ispunjenje talinskog uvjeta za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u za našu zemlju.

Također, razgovaralo se i o procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, učešću pripadnika OSBiH u operacijama podrške miru, o Planu implementacije dokumenta “Pregled odbrane”, Planu modernizacije OSBiH, kao i drugim aktuelnim pitanjima u Ministarstvu za odbranu i Oružanim snagama BiH.

Ambasadorica Cormack je i ovom prilikom iskazala opredijeljenost i snažnu podršku Vlade SAD-a za nastavkom reformi u Bosni i Hercegovini, te podršku BIH za pristupanje euroatlantskim integracijama.

U pratnji ambasadorice Cormack bila je političko-vojna savjetnica pri Ambasadi SAD-a u BiH Carrie Giardino i vojni ataše SAD-a brigadir Mark M. Karas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije