Podrška Općine Novi Grad u rješavanju migrantske krize

1
Radiosarajevo.ba
Podrška Općine Novi Grad u rješavanju migrantske krize
Foto: Novi grad Sarajevo / Sastanak Semira Efendića i Šuhreta Fazlića

Gradonačelnik Grada Bihaća Šuhret Fazlić boravio je jučer u posjeti Općini Novi Grad Sarajevo.

Tom prilikom sa načelnikom Semirom Efendićem potpisao je sporazum o finansijskoj podršci ove lokalne zajednice Gradu Bihaću, u svrhu pomoći pri rješavanju migrantske krize.

Problem sa migrantima već duže vrijeme prisutna je na prostoru krajine, a obzirom da migranstska kriza u Bosni i Hercegovini najviše pogađa Bihać i da se ta lokalna zajednica već dugo bori sa svim problemima kada je u pitanju migrantska kriza, Općinsko vijeće je prošle godine, kada je trebao biti formiran Fond za rješavanje migrantske krize pri Ministarstvu
sigurnosti BiH, u okviru rebalansa budžeta za tu svrhu planiralo 100.000 KM.

Međutim, kako nije došlo do formiranja tog fonda, Vijeće je u narednom rebalansu budžeta, tu stavku smanjilo na 50.000 KM.

"Odlučili smo da ta sredstva uputimo tamo gdje su najpotrebnija ovog momenta. Dobili smo zahtjev od Grada Bihaća da im, ukoliko smo u mogućnosti, pružimo finansijsku pomoć i danas smo potpisali sporazum kojim će biti realizovana ta sredstva. Nadamo se da će ona biti od pomoći našim kolegama u Gradu Bihaću. Smatramo da je migrantska kriza naš zajednički problem. Vidjeli smo posljednjih dana kako se brzo problem sa migrantima širi u sve dijelove BiH. Krajina je do sada nosila najveći teret krize, a u krajini grad Bihać. Pomaganjem gradu Bihaću pomažemo i sebi”, rekao je načelnik Efendić.

Gradonačelnik Fazlić zahvalio je na pomoći koju Novi Grad pruža Gradu Bihaću.

"Radi se o značajnim finansijskim sredstvima u iznosu od 50.000 KM, mi ćemo ta sredstva trasferirati našem preduzeću Vodovod, u svrhu opremanja vodvoda u kampu Lipa. Nije to toliko značajno, koliko je važno, meni i Općinskom vijeću Bihaća,  kada neko stane uz nas, kad nas razumije, kad nam pruži određenu podršku i pomoć. Od prvog dana migrantske krize mi tražimo da se time bave državne institucije, oni koji to trebaju da rade, koji su za to plaćeni i od prvog dana te krize mi smo uvijek imali razumijevanje od naših kolega iz lokalnih zajednica, gradova i općina. Ja se zahvaljujem općinskim vijećnicima i načelniku za ovu vrstu pomoći. Dug je život, vratićemo na neki način“, zaključio je Fazlić.

Općina Novi Grad i Grad Bihać od ranije imaju saradnju, a podrška u rješevanju gorućeg problema u BiH sa kojim se nosi ovaj grad, samo je jedan vid podrške i solidarnosti sa Gradskom upravom i građanima Bihaća. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije