Podrška Draganu Vikiću: Veterani Odreda policije Bosna najavili mirne proteste

N. K.
Podrška Draganu Vikiću: Veterani Odreda policije Bosna najavili mirne proteste
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Dragana Vikića. Optužnica je podignuta i protiv Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića te Mladena Čovčića.

Povodom podizanja optužnice, članovi Udruženja veterana Odreda policije "Bosna", u slučaju da Sud BiH potvrdi optužnicu, najavili su mirne proteste u Sarajevu.

"Mi smo donijeli niz odluka na sastanku održanom 30. decembra koja se tiču daljnjih koraka u ovoj situaciji gdje je nepravedno podignuta optužnica protiv Dragana Vikića. Jedna od mjera koju ćemo mi poduzeti upravo jesu i mirni protesti koje ćemo organizirati u Sarajevu. Prije nego što se odlučimo za ovaj korak, pričekat ćemo odluku Suda BiH kome je optužnica proslijeđena na potvrđivanje“, rekao je za Radiosarajevo.ba Željko Panić generalni sekretar Udruženja veterana Odreda policije "Bosna".

Dragan Vikić i ostali se terete da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu, u aprilu 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, te da su znali i bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja i njihovom stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i sigurnosnih struktura, koji su nakon toga izvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u središtu Sarajeva, gdje su protivno Ženevskim konvencijama i odredbama međunarodnog humanitarnog prava koje definiraju postupanje s ratnim zarobljenicima, ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su sudjelovali optuženi Uzunović i Čovčić i druge osobe.

Vjerujemo da Tužilaštvo BiH zna ko su egzekutori zločina u Velikom parku i utoliko smo još više zaprepašteni nepravednim optužbama prema našem komandantu. Uvjereni smo da će i sada, kao i ranije, Dragan Vikić odbraniti svoje dostojanstvo, jer to je čovjek koji se ne boji borbe, a mi ga maksimalno podržavamo“, prokomentirao je optužnicu Željko Panić iz Udruženja veterana Odreda policije "Bosna".

Podsjećamo, nakon saznanja za ovu optužnicu Dragan Vikić je rekao sljedeće za naš portal:

„Teško je sada komentarisati, čovjek bi morao redati neke stvari od prije 25 godina. Sud će u svakom slučaju kazati svoje. Ali morate znati ovo je bio grad u okruženju, sve se u ovom gradu zna i nemam ja tu šta novo kazati. Niti ko šta može tu sakriti, ali šta se može. Oni koji su trebali da urade štošta po pitanju toga - nisu uradili. Na nama je da se branimo. Ja se osjećam čistih ruku i sve postupke koje sam radio u ratu i moji ljudi smatram čistim, ali eto tako je to“, kazao nam je Vikić osjetno pogođen ovom viješću.

Inače, Tužilaštvo BiH u ovom predmetu provelo je dugotrajnu, detaljnu i temeljitu istragu u kojoj je saslušano više desetina svjedoka i prikupljena velika količina dokaznog materijala, a navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem oko 400 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije