PU Trebinje optužuje generala Jovana Divjaka za ratne zločine

Radiosarajevo.ba
PU Trebinje optužuje generala Jovana Divjaka za ratne zločine
Policijska uprava Trebinje danas je podnijela izvještaj protiv osobe inicijala J. D., zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela ratni zločini protiv civilnog stanovništva i čovječnosti.

Ova informacija vrlo brzo je izazvala brojne reakcije javnosti, jer je objavljeno kako je riječ o bivšem zamjeniku komandanta Vrhovnog štaba Oružanih snaga BiH i bivšem komandantu Teritorijalne odbrane za Hercegovinu. 

Iz Policijske uprave Trebinje saopćeno je kako se osoba koja je obnašala ove funkcije sumnjični za krivična djela počinjena na području općine Konjic tokom 1992. godine, u vrijeme kada je general Jovan Divjak obavljao navedene dužnosti.

Detaljno, tereti se da je kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbi Ženevskih konvencija za vrijeme oružanog sukoba u BiH.

Iz Tužilaštva BiH za Radiosarajevo.ba nisu nam mogli potvrditi da je ova prijava zaprimljena, te će više detalja biti saopćeno tek onog trenutka kada bude analizirana kod nadležnih tužilačkih službi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije