Podnesena prijava protiv Dodika: Vrijeđa preživjele žrtve ratnog silovanja

0
Radiosarajevo.ba
Podnesena prijava protiv Dodika: Vrijeđa preživjele žrtve ratnog silovanja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik i Sergej Lavrov

Udruženje "Žena-žrtva rata" je 28. januara na protokol Tužilaštva BiH predalo krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a potom održalo i sastanak s glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić.

Tom prilikom je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH obaviještena da je Udruženje podnijelo krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, zbog toga što je, putem elektronskih medija i dnevne štampe, javno raspirivao nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, te izazivao razdor i netrpeljivost prema konstutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini čime je direktno prekršio KZ BiH - Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti Član 145a (1).

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Dodik je za članicu CIK-a, Vanju Bjelica-Prutina, rekao da je "gospođa koja se predstavlja kao da je predstavnica srpskog naroda, a bila je ili je još udata za Bošnjaka u Sarajevu, muslimana". Ona je bila udata za Bošnjaka od kojeg se rastavila i zadržala prezime.

Bila je udata za Bošnjaka muslimana, razvela se, a zadržala prezime. Malo je to čudno, ali ja sam o tome govorio u političkoj dimenziji…. Zadržati prezime? Kod Srba nisam čuo za taj slučaj da se razvede, a da zadrži prezime."

Navedene Dodikove izjave su i direktan udar na mješovite brakove i osporavanje etničke pripadnosti srpskom narodu i mogućnosti predstavljanja Srba jer je u braku s Bošnjakom.

Treba li da se sad razvede da bi bila Srpkinja?

Milorad Dodik vrijeđa preživjele žrtve ratnog silovanja, posebno srpske nacionalnosti koje su u mješovitim brakovima (posebno Srpkinja i Bošnjak), kada su ih silovali i seksualno zlostavljali i govorili: "Srpkinjo, nećeš više rađati Turke već četnike"… ili su im ubijali muževe, djecu, srodnike, itd.

Milorad Dodik izgovara iste riječi kao mučitelji i silovatelji.

Naše traume zbog takvog govora mržnje ponovo proživljavamo.

Mi, Udruženje "Žena-žrtva rata", koje okuplja silovane i seksualno zlostavljane žene (1992-1995), ne možemo više da šutimo. Ovako više ne možemo dalje, ovo se mora zaustaviti.

Ako se ne zaustavi, bojimo se da će vrlo brzo imati ozbiljne posljedice u cijeloj Bosni i Hercegovini", poručila je predsjednica Udruženja "Žena - žrtva rata" Bakira Hasečić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije