Podnesena krivična prijava protiv ministrice Đapo: 'Nanijela je veliku štetu državi'

7
Radiosarajevo.ba
Podnesena krivična prijava protiv ministrice Đapo: 'Nanijela je veliku štetu državi'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Edita Đapo

Udruženje građana "Za Doljanku" koje već nekoliko godina nastoji zaustaviti ekocid na rijeci Doljanki u Jablanici, danas je u Sarajevu održalo konferenciju za medije na kojoj su osudili nepoštivanje i neprovođenje sudskih presuda i pozvali na sankcionisanje odgovornih za njihovu zloupotrebu i kršenje.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma (FMOIT) na čelu sa ministricom Editom Đapo je istaknuto kao glavni akter koji je donio najveću štetu cijelom procesu u vezi sa sada već izgrađenom mHe "Zlate" na rijeci Doljanki.

Podsjećamo, Udruženje je pokrenulo dva upravna spora, jedan protiv građevinske dozvole pred Kantonalnim sudom u Mostaru, a drugi protiv okolinske dozvole pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Iako su obje presude prošle godine završene u korist Udruženja, ništa nije učinjeno po pitanju provođenja ovih presuda.

Oglasili se Udruženje žrtava genocida i Majke Srebrenice: Krvavi pir zločinaca i dalje ostavlja trag

Oglasili se Udruženje žrtava genocida i Majke Srebrenice: Krvavi pir zločinaca i dalje ostavlja trag

U postupku protiv okolinske dozvole koju je ovo ministarstvo izdalo, dokazali smo sve naše tvrdnje o nezakonitostima prilikom ishodovanja dozvola. Međutim, ministrici ni sudska presuda kojom poništava najvažniji dokument u postupku, okolinska dozvola, na kojoj se nalazi njen potpis ne znači ništa.

Nastavlja samovoljno ponašanje, omalovažava sudsku presudu tako što je ne provodi i svjesno krši Zakon čiji predlagatelj je njeno ministarstvo. Uvjerili smo se da ona služi pojedincu, u ovom slučaju investitoru, a ne lokalnoj zajednici odnosno građanima BiH", rekla je Naza Spahić, potpredsjednica Udruženje građana "Za Doljanku".

Zbog svega navedenog, Udruženje je predalo Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu krivičnu prijavu protiv ministrice Edite Đapo zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela zloupotrebe položaja iz člana 383. i krivičnog djela nesavjestan rad u službi iz člana 387. Krivičnog zakona FBiH.

Iz Udruženja navode da su uputili i pismo predsjedniku Saveza za bolju budućnost, Fahrudinu Radončiću i zatražili da pred organima stranke predstavi zahtjev Udruženja i smijeni ministiricu Đapo sa funkcije i na njeno mjesto delegira osobu koja će odgovorno obavljati posao.

Naza Spahić i Dženan Šašić - undefined

Foto: UG Za Doljanku: Naza Spahić i Dženan Šašić

Obavijestili smo sudije u Kantonalnom sudu u Sarajevu i Kantonalnom sudu u Mostaru koji su vodili postupke i izrekli presude da iste nisu provedene već da se provođenje istih odbija, razvlači ili se zloupotrebom ovlasti krši zakon kako iste ne bi bile sprovedene, a obratili smo se i Visokom sudskom i tužilačkom Vijeću kako bismo ih obavijestili o nepoštivanju presuda i omalovažavanju sudova", dodao je Dženan Šašić, predsjednik Udruženja građana "Za Doljanku".

Iz Udruženja su istaknuli kako slučaj Doljanka nije jedini grijeh Edite Đapo kojim je nanijela veliku štetu državi BiH na što su ukazale sudske presude u kojima su poništavani dokumenti s njenim potpisom. Samo na prostoru HNK naveli su slučajeve Neretvice, Bunskih kanala, Uborka i one protiv kojih su pokrenuti sporovi i koji još traju, kao što je kamenolom Kuti kraj Mostara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije