Podignuta optužnica, objavljeni detalji: Kako je firma iz Tuzle prala novac

0
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica, objavljeni detalji: Kako je firma iz Tuzle prala novac
Foto: Pixabay.com / Bankomat

Tužitelj posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv: Subotić Goran Aleksandar, rođenog 1990. godine u Bosanskoj Gradiški, državljanin BiH, Skoko Josipa, rođenog 1986. godine u Požegi, Hrvatska, ranije osuđivan, državljanin BiH i R Hrvatske i pravne osobe “Halilović International” d.o.o. Tuzla, sa sjedištem u Tuzli, koje je osnovano od optuženog Subotić Goran Aleksandra, koji je direktor i ovlaštena osoba za raspolaganje sredstvima preduzeća.

Optuženi se terete, da su tokom 2019. godine, djelujući zajedno i u dogovoru, u namjeri prikrivanja stvarnog izvora i prirode novca u iznosu od 473.047,21 KM znajući da je stečen počinjenjem kaznenih djela u inostranstvu (SAD), počinili niz nezakonih radnji, kako bi navedeni novac prisvojili i stavili u legalan platni promet u BiH posredstvom treće optužene pravne osobe- poduzeća “Halilović International” d.o.o. Tuzla.

U optužnici se navodi, da su optuženi, novac koji je poticao od jednog preduzeća u SAD koje djeluje u sastavu firme iz Njemačke, zadobili na nezakonit način počinjenjem prijevare i krivotvorenja u finansijskom poslovanju, u više navrata transferirali na različite račune osoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.  

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Vršili su fiktivne promete robe i nezakonite izmjene ulagačkih sredstava pojedinih poduzeća, sve sa ciljem da novčani iznos transferiraju u BiH, kako bi sa njim dalje nezakonito raspolagali.

Ova optužnica rezultat je opsežne međunarodne istrage finansijskog kriminala i pranja novca u kojoj je sudjelovalo Tužilaštvo BiH, a novčana sredstva u iznosu od 407.918,88 KM, privremeno su blokirana u Bosni i Hercegovini, na zahtjev Tužilaštva BiH, a naredbom Suda BiH.

Optuženi se terete da su po prethodnom dogovoru, novac za koji su znali da je pribavljen kaznenim djelom primili, raspolagali njime, vršili prijenos i na drugi način prikrili ili pokušali prikriti njegovu prirodu, a takav novac je pribavljen počinjenjem kaznenog djela u inozemstvu, čime su počinili kazneno djelo -Pranje novca iz članka 209. Kaznenog zakona BiH.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, među kojima i stranih državljana navedenih zemalja, pozivanjem stručnog vještaka te prilaganjem veće količine dokaznog materijala, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije