Podignuta optužnica protiv Zorana Čegara: Prijeti mu kazna od pet godina zatvora

5
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv Zorana Čegara: Prijeti mu kazna od pet godina zatvora
Foto: Cin.ba / Zoran Čegar napao novinarku CIN-a

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je početkom aprila 2023. godine podiglo optužnicu protiv Zorana Čegara, suspendovanog šefa Sektora uniformisane policije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), zbog prijetnji novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Dubrovniku, piše CIN.

Čegar je optužen jer je ispred ovog suda novinarki dvaput ponovio da će joj iščupati grkljan. Slučaj je prijavljen lokalnoj policiji gdje je dat iskaz i predat videozapis događaja. Ukoliko je prijetnja izrečena osobi u vezi sa njenim poslom, za takvo krivično djelo može se izreći zatvorska kazna do pet godina.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Prijetnja se dogodila krajem oktobra 2022. godine, odnosno dva dana nakon što je CIN objavio priču o Čegarovoj imovini. On je tokom prethodnih 20 godina u službi stekao: nekoliko kuća, apartmana i zemljišnih posjeda u BiH i Hrvatskoj, a u njegovom posjedu su bili i brojni automobili, brodice, motocikli i motorne sanke.

Često je trgovao bez novca, razmjenjujući svoje i tuđe nekretnine i vozila. Novinari su otkrili da je dio imovine stekao koristeći se fiktivnim ugovorima i falsifikovanim dokumentima pa su zbog toga pokrenuti parnični i krivični postupci pred nadležnim sudovima.

Pred Općinskim sudom u Dubrovniku Čegaru se već sudi za krivično djelo prevare.

On je optužen da je 2017. godine prevario Darka Markovića sa Mljeta, vlasnika preduzeća "Prožura", od kojeg je uzeo automobil "Mercedes" E-klase i gumeno plovilo koje je bilo vlasništvo preduzeća. Čegar je rekao da će mu platiti kada proda zemlju u BiH, znajući da nije njen vlasnik, već samo posjednik. Obećao je i nagraditi Markovića ako se njegovo ime ne pojavi u ugovoru jer kao visoki policijski službenik nije želio da ga povezuju sa ovim poslom.

Javnost isključena sa disciplinskog postupka protiv Zorana Čegara koji je potom i prekinut

Javnost isključena sa disciplinskog postupka protiv Zorana Čegara koji je potom i prekinut

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za prevaru u kojoj je pričinjena materijalna šteta za koju je Čegar optužen propisana je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Čegar je u međuvremenu zbog ovog slučaja i prijetnji novinarima CIN-a suspendovan sa funkcije šefa u Federalnoj policiji, a protiv njega je otvoren disciplinski postupak koji je obustavljen do okončanja krivičih postupaka.

U disciplinskoj tužbi Čegarovi postupci su okvalificirani kao teška povreda službene dužnosti, odnosno narušavanje javnog reda i mira te posebno nepristojno i grubo ponašanje koje narušava ugled policijskog organa.

Kontradiktorno svjedočenje na suđenju Zoranu Čegaru: Zašto je promijenjen iskaz?

Kontradiktorno svjedočenje na suđenju Zoranu Čegaru: Zašto je promijenjen iskaz?

Ovo nije prvi put da je Čegar prijavljen radi neprimjerenog ponašanja u javnosti.

Početkom prošle godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je podnijelo krivičnu prijavu protiv Čegara zbog nasilničkog ponašanja.

On je više puta udario u glavu radnika parking-firme T. C. "Baščaršija Group" u Starom Gradu koji je policijske službenike upozorio na nepropisno parkiranje. Udaranje radnika je zabilježeno i nadzornom kamerom. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu još nije donijelo odluku u vezi sa ovim slučajem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije