Podignuta optužnica protiv ovih šest osoba za ratne zločine

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv ovih šest osoba za ratne zločine
Pixabay / Ilustracija
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

-Blagomira Jovanovića, zv. Mićo, rođenog 1959. godine u Srebrenici.
-Milenka Čanića, zv. Čano, rođenog 1947. godine u Srebrenici.
-Stevana Lukić, zv. Stevo, rođenog 1947. godine u Srebrenici.
-Dragojla Filipović, zv. Đido, rođenog 1949. godine u Srebrenici.
-Radomira Katanić, zv. Rašo, rođenog 1948. godine u Srebrenici
-Slavka Milovanović, rođenog 1950. godine u Srebrenici.

Optuženi se terete da su u vremenskom periodu od mjeseca aprila do mjeseca augusta 1992. godine, u svojstvu dužnosnika Kriznog štaba Srpske općine Skelani, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu vojnih, policijskih i paravojnih snaga, sa ciljem ubojstava, prisilnog preseljenja i progona stanovništva bošnjačke i romske nacionalnosti iz više mjesta na širem području Srebrenice i Skelana.

Progoni su počinjeni organiziranim napadima na sela i naselja, prisilnim odvajanjem muškaraca te ubojstvima većeg broja osoba, pucanjem iz vatrenog oružja, među kojima i malodobnih žrtava. Također, progoni su počinjeni premlaćivanjem i fizičkim zlostavljanjem žrtava, uništavanjem i paljenjem imovine, oduzimanjem osobnih dokumenata i dragocjenosti te prisilnim progonom žena i djece prema Bajinoj Bašti, Republika Srbija.

Navedenim napadima, počinjena su ubistva najmanje 40 žrtava, te progon namanje 1000 žrtava bošnjačke i romske nacionalnosti s područja Skelana i okoline.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZBiH.

Tužilaštvo BiH navode iz optužnice dokazivat će pozivanjem oko 100 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem obimnog dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije