Jonathan Moore: Ne može biti saradnje s Fikretom Abdićem, on je ratni zločinac

Anadolija
Jonathan Moore: Ne može biti saradnje s Fikretom Abdićem, on je ratni zločinac
FOTO: AA / Ambasador Jonathan Moore
Ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, rekao je kako neće sarađivati sa novoizabranim načelnikom Općine Velika Kladuša Fikretom Adbićem, jer se radi o ratnom zločincu.

"Stavio sam Veliku Kladušu na stranu. Vi znate kakav sam ja čovjek i diplomata i moram to javno da kažem. Nije meni uopšte prihvatljivo imati veze i odnose sa osuđenim ratnim zločincima ni u kakvom slučaju. Ni primiti povelje sa njima, ni razgovarati sa njima dok su izabrani načelnici. Nije dobro da je to moguće u 21. vijeku, da osuđeni ratni zločinac može da bude i kandidat, a ne čak i izabran. Rješavanje tog pitanja treba da bude viši prioritet", rtekao je ambasador Moore.

Misija OSCE-a u BiH odbila je da primi priznanje Narodne skupštine RS-a povodom 20. godišnjice njenog postojanja upravo iz razloga što su ista dodijeljena osuđenim ratnim zločincima Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku i Radovanu Karadžiću.  

Ambasador Moore kaže kako se presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga moraju sprovesti i ispoštovati.

"Činjenica jeste da postoji ogromna razlika između tih evropskih, međunarodnih standarda i Dejtonskog sporazuma u BiH. U BiH imate konstitutivne narode i u entitetima nije situacija ravnopravna. Ako si Bošnjak u RS-u ne možeš da budeš kandidat za Predsjedništvo BiH. Ako si Srbin u FBiH ne možeš da budeš kandidat. Ako si Jevrej ili Rom, Crnogorac ili Jugosloven ne možeš nikako da budeš kandidat ni u jednom ni u drugom entitetu. Svi, kada to saznaju, svi koji to shvataju, razumiju da je to pogrešno. To uopšte nije u skladu sa međunarodnim standardima", rekao je Moore.

Izmjene Ustava BiH domaće rješenje

Na EU je navodi da odluči kada, u kojoj fazi bi BiH morala to riješiti.

"To jeste izazov i prioritet svih nas u međunarodnoj zajednici, ali to je ustavno pitanje. I veoma bitno je ponoviti Ustav jeste samo u domaćim rukama, političara u BiH. Niko u međunarodnoj zajednici ni u Briselu, ni u Washingtonu, ni Moskvi, Zagrebu, Beogradu ni u Ankari ne može promijeniti Ustav BiH. Samo domaći politički lideri u BiH, demokratskim putem, odnosno konsenzusom, to mogu riješiti. Kada nema konsenzusa, kada nema napretka sa domaće političke strane, neće biti tih promjena. Onda put ka integracijama, prosperitetu će biti sve duži i teži", poručio je Moore. 

Istakao je da želi da vidi da Bosna i Hercegovina ispunjava sve svoje uslove prema OSCE-u. U kontekstu toga, naglašava Moore, najbolji put ka tom cilju jeste evropski put, put ka integracijama.

"Naravno, to jeste i državna politika sva tri člana Predsjedništva BiH. Veoma važno je da je BiH napredovala na tom putu, da je bliža EU.  Spisak pitanja, odnosno Upitnik je nešto što BiH mora u bliskoj budućnosti završiti. Nadam se uspješno. Nadam se da će to moći uraditi tokom iduće godine. Što se tiče sljedećih koraka, ne mogu govoriti u ime Delegacije EU u BiH, to zavisi od država članica EU, od Evropskog vijeća u Briselu, ali želimo da vidimo da BiH ide sve više naprijed. Misija OSCE-a u BiH jeste tu na raspolaganju svim Bosancima i Hercegovcima, da bi BiH imala sve više prosperiteta, stabilnosti, poštovanja prema ljudskim pravima, obavezno susjedima i komšijama. Sve je to moguće u okviru državne politike koja uključuje i evropsku budućnost za BiH", smatra Moore. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije