Podignuta optužnica protiv Almira Džinića zbog pridruživanja IS-u

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv Almira Džinića zbog pridruživanja IS-u
Protiv Džinić Almira iz Tešnja podignuta je optužnica zbog pridruživanja vojsci tzv. Islamske države.

Optužnica je podignuta iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Optuženi se tereti da je, zajedno sa svojom porodicom krajem 2013. godine, otputovao na područje Republike Turske, s namjerom da se prebaci na područje Sirije i Iraka i pridruži paravojnim strukturama tzv. Islamske države, koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom u oružanim sukobima na tom području.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je pristupio oružanim formacijama IS-a, gdje je kao pripadnik terorističke skupine sudjelovao u oružanim sukobima na području Sirije, sve do jula 2016. godine, kada je napustio područje Sirije. Tokom provođenja istrage Tužilaštvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, prikupile su dokaze o boravku optuženog u strukturama IS-a na području Sirije.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke skupine i počinio kazneno djelo - organiziranje terorističke skupine.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv terorizma i aktivnosti koje imaju veze s terorizmom, naročito u segmentu procesuiranja državljana BiH koji sudjeluju na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije