Ratni zločin: Podignuta optužnica protiv četiri osobe za ubistvo 28 žrtava

Radiosarajevo.ba
Ratni zločin: Podignuta optužnica protiv četiri osobe za ubistvo 28 žrtava
Foto: Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv: Čigoja Branka, rođenog  07. maja 1973. godine u Mrkonjić Gradu, Todić Željka, zv. Kruško, rođenog 28. maja 1963. godine, u Mrkonjić Gradu, Boškić Saše, rođenog 06. aprila 1972. godine u Mrkonjić Gradu, Glamočak Milorada, rođenog 12. aprila 1964. godine u Mrkonjić Gradu.

Optuženi se terete da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su kao pripadnici Izviđačkog voda u sastavu VRS-a iz Mrkonjić Grada, 13. septembra 1995. godine, došli do objekta u mjestu Oborci, općina Donji Vakuf, gdje su držani zatočeni civili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Mrkonjić Grada, koje su pripadnici VRS-a odvodili na prinudne radove, kopanje rovova i radove na crti bojišnice,  te iz objekta u nekoliko skupina izveli ukupno 28 osoba.

Nakon izvođenja zatočenika, optuženi  su, lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja, u dvorištu objekta ubili 28 žrtava, te se samo jedan zarobljenik uspio spasiti i preživjeti strijeljanje.  

Optuženi Glamočak Milorad, po zapovjednoj odgovornosti, tereti se da je znao za zapovjed da se zarobljeni civili ubiju, te da se suglasio sa tom zapovjedi i nije ništa poduzeo kako bi spriječio pripadnike Izviđačkog voda da počine strijeljanje, te nakon što su zatočenici ubijeni, nije poduzeo radnje kako bi se počinitelji otkrili, procesuirali i kaznili za počinjeni zločin.  

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173 KZ BiH.

Tužilaštvo BiH navode optužbe će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i vještaka, od čega dva svjedoka uz mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 100 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije