Podaci o vodostajima rijeka u BiH: Da li nam prijete nove poplave

Radiosarajevo.ba
Podaci o vodostajima rijeka u BiH: Da li nam prijete nove poplave
Nakon obilnih padavina tokom prethodnih dana velika je zabrinutost cjelokupne regionalne javnosti, koja se pribojava novih poplava. Pojedina naselja u Srbiji i Crnoj Gori su evakuirana zbog poplava, a istog stanja su se pribojavali i građani BIH.

Još jučer su izdana upozorenja građanima u pojedinim gradovima, posebice onima u blizini rijeke Drine, zbog povećanog vodostaja te su građani pozvani na pripravnost, no već danas stanje je malo bolje.

Novinari portala Radiosarajevo.ba dobili su informacije iz Federalne uprave civilne zaštite, prema kojima je danas nivo rijeke Drine u opadanju, nakon što je sa sinoćnjih 250 centimetara pao na 174 centimetara. Ipak, jučerašnje stanje ugrozilo je pojedina naselja u Bosansko-podrinjskom kantonu, pa je tako došlo do izlijevanja rijeke u Osanici, Zupčićima, Šetalištu Meha Muratspahića, te na lokalitetu Podorasi, gdje su poplavljene prostorije jednog motokluba.

Također, u izvještaju FUCZ-a stoji da je nivo rijeke Drine naglo povećan jučer zbog velikog ispuštanja vode iz HE Piva, što je u blizini Foče uzrokovalo plavljenje jednog objekta u naselju Njuhe, a izlijevanje rijeke pretrpio je i park u Ustikolini. Pod vodom je, uslijed izlijevanja rijeke Drine, i putni pravac Cvilin – Kožetin, zbog čega je na ovoj relaciji prekinut i saobraćaj.

Pozitivno je to što nove padavine nisu dovele do obistinjenja jučerašnjih prognoza da će nivoi rijeka u Bosni i Hercegovini dodatno rasti, te građani nešto mirnije mogu provesti dan uživajući u prvom snijegu koji je pao na većem području naše države. No, i dalje je opasno za one koji danas putuju, budući da je veoma moguće da se pred njima nađe klizav kolovoz, zbog čega se apelira na vozače da vožnju prilagode uvjetima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije