Nabujala Drina - valja balvane i prijeti da potopi ovaj grad

Radiosarajevo.ba
Nabujala Drina - valja balvane i prijeti da potopi ovaj grad
ATV / Print Screen
Rijeka Tara u Crnoj Gori je, uslijed obilnih padavina, podivljala i nosi sve pred sobom.

Kad se tome doda i pojačan rad HE Mratinje na rijeci Pivi, epilog je nabujala Drina koja kroz Foču valja balvane i prijeti da potopi donji dio grada.

Jedan rafting kamp uzvodno od Foče je već pod vodom, a u gradu je prvi na udaru akva park Ušće, koji bi se ako Drina nastavi rasti ovim tempom ubrzo mogao naći pod vodom. HE na Pivi radit će punim kapacitetom do 21 sat, a tek oko ponoći bi trebalo da se pogase turbine.

"Za to vrijeme ne znamo šta se može desiti. Ovdje se nalazimo pored akva parka, palimo pumpe svakih deset 15 minuta. apelujemo na stanovništvo da vodi računa o materijalnim dobrima, da skloni ono što se može skloniti", rekao je Čedo Zelović, šef Civilne zaštite Foča, piše ATV.

Problem je i što jaka i visoka matica rijeke Drine vraća rijeku Ćehotinu, koja prijeti da se izlije. Spasilački timovi u Foči su u pripravnosti, a lokalna uprava je alarmirala sve republičke institucije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije